Очајни дужници са кредитом у францима

Тања Шикањић
Очајни дужници са кредитом у францима

БAЊAЛУКA - Швајцарски франак у уторак је достигао нови, рекордно висок ниво према евру на међународним тржиштима, што је поново бацило у бригу све становнике РС који су се код банака задужили у овој валути.

Забринутост због дужничких проблема еврозоне и успоравања глобалне привреде, повећало је потражњу за сигурним уточиштем, односно франком, те је евро у уторак ослабио за 1,5 одсто на рекордно ниских 1,0985 франака.

Иако је курс франка јуче опао након што је швајцарска Народна банка снизила каматне стопе како би обуздала раст националне валуте, те је евро ојачао за више од два одсто, аналитичари и даље сумњају да ће се овај курс задржати.

Међу дужницима који муку муче како да плате драстично веће рате, јер је ова валута за три године дуплирала вриједност, је и Бањалучанин Бојан К. који је 2006. године узео стамбени кредит у висини од 67.500 КМ у CHF-у.

Он каже да се нашао у безнађу, јер му је од тада до сада рата кредита порасла за 200 марака, те је послије пет година уредне отплате кредита, његов дуг у банци сада већи, него на дан када је узео кредит.

- Прва рата кредита је износила 509 КМ, а сада по посљедњем курсу франка износи 709 КМ и због тога, послије пет година отплате, изгледа као да нисам вратио нити једну рату, јер је дуг сада још већи - прича забринути Бојан К., који је кредит узео на 20 година отплате.

Каже да је према курсу франка из 2006. године, када се задужио, са каматама послије 20 година отплате, требало да врати укупно 121.440 КМ, а да сада, послије пет година отплате кредита, због раста франка мора да врати још 127.060 марака.

- Тада је вриједност франка била 1,27 КМ, а сада је 1,77 марака - објашњава Бојан К.

Иако је од почетка 2009. године, када је франак почео расти, Бојан, као и други дужници, имао могућност да кредит пребаци у евре или марке, он није сматрао да би курс ове валуте могао толико да расте, те није приступио конверзији.

Сада му се то више и не исплати, јер би у еврима дуговао много више него на почетку отплате.

- Валутна клаузула, која је сада везана за франак, могла би се убудуће на мој захтјев везивати за евро, али ми се то не би исплатило, јер би се у том случају дуг обрачунавао по садашњем курсу, тако да би ми рата остала 709 КМ - каже Бојан и додаје да му само остаје нада да ће се вртоглави раст франка ускоро зауставити.

Међутим, аналитичари предвиђају да ће франак још расти. Ипак охрабрује обећање швајцарске Народне банке (SNB), која је јуче саопштила како ће предузети мјере да заустави раст своје валуте за коју каже да је у овом тренутку прецијењен, те да његова снага пријети и швајцарској привреди.

У саопштењу банке стоји да франак својом снагом пријети и повећава ризик за стабилност цијена у Швајцарској.

- SNB неће толерисати константно стезање монетарних услова, те због тога предузима мјере против јаког франка - додаје SNB.

SNB намјерава Либор у идућа три мјесеца да задржи што ближе нули, на распону од нуле до 0,25, а тренутно је 0,75.

- У исто вријеме банка ће значајно повећати ликвидност франка на тржишту током сљедећих неколико дана, као и банковне депозите од тренутних 30 милијарди франака на 89 милијарди - наводе у SNB.

Хрватска

Са швајцарским франком муку муче и дужници у другим земљама. Тако је премијер Хрватске Јадранка Косор најавила да ће држава сљедећих дана донијети мјере које ће олакшати отплату кредита становницима те земље који банкама дугују у "швајцарцима". Обавезе тих грађана, како се наводи, достигле су чак четири милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана