Обвезнице Републике Српске ускоро на Бањалучкој берзи

Далиборка Секулић
Обвезнице Републике Српске ускоро на Бањалучкој берзи

БAЊA ЛУКA - Обвезнице Републике Српске требало би поново да се нађу на службеном берзанском тржишту Бањалучке берзе, чим на снагу ступи Закон о измјенама и допунама Закона о утврђивању и начину измирења унутрашњег дуга РС, којег је усвојила Народна скупштина РС, потврдили су на берзи.

Трговање овим обвезницама привремено је заустављено 16. јануара ове године, одлуком Министарства финансија РС, послије одлуке Уставног суда РС да су одређене тачке тадашњег закона неуставне.

- По ступању на снагу Закона биће омогућена трговина обвезницама РС на Бањалучкој берзи, која је до тада била суспендована. Ради се о хартијама од вриједности ознаке:  RSRS-О-A, RSRS-О-B, RSOS-О-A, RSOD-О-B, RSIO-О-A - казала је портпарол Министарства финансија РС Маја Стојнић.

Усвојеним законом скраћује се рок доспијећа обвезница за опште обавезе са 25 на 15 година, уз грејс период од пет година, док се рок доспијећа обвезница за ратну штету скраћује са 15 на 14 година, уз грејс период од четири године.

- Предвиђамо да ће се примјеном овог закона подстаћи тражња за обвезницама, јер би за куповину били заинтересовани сви они који имају репрограмиране пореске обавезе, јер купци могу по номиналној вриједности измирити порез, а обвезнице купују уз одређени дисконт. Као посљедица дошло би до раста тржишне цијене поменутих обвезница - рекла је Стојнићева.

На тај начин, истакла је Стојнићева,  сви повјериоци којима су емитоване обвезнице, могли би уз вишу тржишну цијену продавати обвезнице прије рока доспијећа и тиме би измирење према њима било ефективније.

Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић казао је да би берза, послије објављивања Закона у "Службеном гласнику РС", требало да донесе одлуку о организовању трговине обвезницама РС.

- Очекујемо да ће обвезнице РС бити добро прихваћене на тржишту, као што је и случај са обвезницама старе девизне штедње, које представљају једну од ликвиднијих ставки берзе - казао је Лакић.

Повјериоци

У Министарству финансија РС истичу да је према условима дефинисаним измјенама и допунама Закона, предвиђено боље рјешење за повјериоца, из разлога што брже може да располаже новчаним средствима ако су му хитно потребна. Он их може продавати на берзи, док код готовинске исплате у одређеном временском року мора чекати одређени датум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана