Обвезницама треба дати примат при задуживању

Жељка Кокот
Обвезницама треба дати примат при задуживању

Бањалука - Министарство финансија РС реализовало је у 2015. години путем Бањалучке берзе 11 емисија трезорских записа и пет дугорочних обвезница, а брокери и економисти истичу да се Српска на тај начин задуживала по прилично повољним условима и да треба да се што више ослања на прибављање новца издавањем дугорочних хартија од вриједности.

РС се у 2015. години емитовањем трезорских записа задужила за 165,27 милиона, док дугорочно задужење на основу емитованих обвезница износи 240,77 милиона КМ. Сва задужења на основу емисије хартија од вриједности у 2015. години била су успјешна и прилично повољна јер су на аукцијама постигнуте ниске каматне стопе.

Директор брокерске куће "Адвантис брокер" из Бањалуке Бранко Кецман сматра да се Српска повољно задуживала у 2015. години и наглашава да је сада право вријеме за емитовање обвезница са што дужим роком отплате и за смањење броја емисија трезорских записа.

- Потребно је краткорочни дуг претворити у дугорочни јер су каматне стопе тренутно много повољније него прије двије године, а вјероватно и у односу на каматне стопе које ће бити присутне за двије године - сматра Кецман.

Трезорски записи обично су емитовани са роком доспијећа од шест или девет мјесеци, а прикупљени новац је коришћен за отклањање привремене буџетске неликвидности. Српска се емитовањем ових хартија од вриједности прошле године задужила нешто мање него што је планирано јер је од очекиваних 167 милиона прикупљено 165,27 милиона КМ. Планирано задужење путем обвезница са роком доспијећа од четири или пет година износило је 251 милион, али је на тај начин прикупљено 240,77 милиона КМ јер посљедња емисија ових хартија од вриједности, за разлику од претходне четири, није стоодстотно реализована. Ефективна каматна стопа на обвезнице кретала се од 3,35 до 4,5 одсто на годишњем нивоу.

Кецман сматра да је на нешто слабије интересовање инвеститора за посљедњу емисију дугорочних обвезница утицало то што је она извршена пред сам крај године када није било довољно расположивог капитала на тржишту.

- Обвезнице купују велики институционални инвеститори који не могу напречац донијети одлуке јер се углавном ради о банкама са сједиштем ван БиХ - каже Кецман.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица сматра да РС није међу презадуженим земљама посебно када је у питању унутрашњи дуг.

- Емитовање државних хартија од вриједности свакако је повољнији вид задуживања од кредита Међународног монетарног фонда који зајмове одобрава уз разне врсте додатних условљавања, па се не може говорити само о пуком задуживању - истакао је Вукмирица.

План емисија

Министарство финансија РС планира да се у складу са усвојеним буџетом за 2016. годину краткорочно задужи за 98,90 милиона КМ, док су дугорочна задуживања пројектована на 459,44 милиона КМ. Планирано је да у првој половини године буду емитовани трезорски записи у износу од 40 милиона до 60 милиона и дугорочне обвезнице вриједне 110 милиона до 160 милиона КМ.

ТРЕЗОРСКИ ЗАПИСИ

11 емисија

167 милиона КМ планирана вриједност емисија

165,27 милиона КМ остварена вриједност емисија

ДУГОРОЧНЕ ОБВЕЗНИЦЕ

5 емисија

251 милион КМ планирана вриједност емисија

240,77 милиона КМ остварена вриједност емисија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана