Обвезницама измирују дугове

Марина Чигоја
Обвезницама измирују дугове

БAЊA ЛУКA - Порески обвезници у Републици Српској измирили су до сада путем обвезница укупно 4.579.153 марака пореског дуга, казали су у Министарству финансија РС.

Уредбом коју је Влада РС донијела у јуну ове године, а којом је омогућено измирење пореских обавеза путем обвезница Републике Српске, дефинисано је да се на овај начин могу измирити порески дугови настали до 31. децембра 2007. године.

У Министарству финансија РС кажу да су обвезници до сада поднијели укупно 30 захтјева за измирење пореза путем обвезница.

- Захтјеви за измирење пореза путем обвезница могу се и даље достављати Министарству финансија, све док постоје неизмирени порези настали до 31. децембра 2007. године - истичу у Министарству.

Додају да се само на пореске обавезе које се измире до краја 2009. године може примјењивати одредба Закона о отпису потраживања по основу камате на пореске обавезе настале до 31. децембра 2007. године.

Помоћник директора Бањалучке берзе Дарко Лакић истиче да је овом уредбом пореским обвезницима дата могућност јефтинијег измирења пореских обавеза.

- Са друге стране, то директно утиче на већу потражњу за тим обвезницама, што њиховим власницима даје могућност да их на берзи продају по већој цијени - истакао је Лакић.

Брокери истичу да је на тржишту капитала РС повећано интересовање за обвезнице управо због могућности отплате пореског дуга на тај начин.  

- Значајни помаци направљени су доношењем Уредбе о измирењу пореских обавеза помоћу обвезница РС. Тиме се повећала ликвидност обвезница, а самим тим повећало се и интересовање инвеститора за наше тржиште капитала - истичу брокери.

Обвезнице РС, додају, већ дуже вријеме један су од ликвиднијих материјала на домаћем тржишту, те да основ те ликвидности лежи у сигурности, као и у високој стопи приноса коју те обвезнице носе.

Обвезнице

У Министарству финансија кажу да се за измирење пореских обавеза могу користити све обвезнице које су емитоване у складу са Законом о утврђивању и начину измирења унутрашњег дуга РС, осим обвезница старе девизне штедње, јер су оне емитоване у складу са Законом о условима и начину измирења обавеза по основу рачуна старе девизне штедње емисијом обвезница у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана