Обустављене испоруке купцима на Косову

Тања Шикањић
Обустављене испоруке купцима на Косову

БАЊАЛУКА - Одлука о царини од десет одсто на робу која се из БиХ увози на Косово почела се примјењивати већ од четвртка, потврдили су неки од домаћих извозника, који су јуче обуставили испоруку своје робе, која је била наручена од купаца са Косова.

Неки извозници из БиХ сматрају да ће им нове мјере владе самопроглашеног Косова, којима се директно крши Споразум о слободној трговини CEFTA, нанијети велику штету.

- У четвртак смо спремили четири камиона робе, коју је требало да испоручимо на Косово, међутим, купци са Косова су нам јавили да не шаљемо робу, јер им је много да плаћају десет одсто царине на робу - рекли су у фирми "Турсунпром" из Грачанице, која се бави производњом резане грађе.

У овом предузећу, које око 30 одсто своје производње извози на тржиште Косова, додали су да очекују да се ово питање што прије ријеши у корист извозника, који су неправедно оштећени овом одлуком.

- Нема сумње у то да ћемо имати велике губитке због застоја у испоруци робе и те губитке би неко требало да надокнади. Ако се ова мјера настави примјењивати, роба ће на Косову поскупјети, а усљед тога ће опасти потражња, што би нам нанијело велику штету - истакли су у овом предузећу.

У "Оптима групи", највећем извознику са подручја Републике Српске на тржиште Косова, јуче су рекли да мјере које је увело Косово на робу из БиХ, неће значајније утицати на пословање ове компаније, јер је Косово само једно од тржишта на које извозе нафтне деривате.

Начелник Одјељења за маркетинг и рекламу у овом предузећу Радомир Видаковић рекао је да Косово нема рафинеријски погон, те да је с обзиром на то, принуђено на увоз енергената.

- Те мјере могу само погодити њихову привреду, јер ће та роба на Косову бити скупља за царинске трошкове који су увећани - истакао је Видаковић. Додао је да било какво отежавање економског пословања у региону штети привредним субјектима у БиХ, али да "Оптима група" успјешно послује на многим другим тржиштима.

- Косово је само једно од тржишта, које ни у ком случају не би могло кључно да утиче на наше пословање - истакао је Видаковић и додао да је њихова рафинерија, поред Панчева и македонске Окте и даље једна од најближих Косову.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, које је најавило да ће због кршења Споразума о слободној трговини пријавити Косово CEFTA, ни у петак нису добили обавјештење са Косова о поменутим мјерама.

Влада самопроглашеног Косова је у сриједу на основу реципроцитета успоставила ембарго и на увоз робе из Србије, због чега је неколико камиона пуних робе и у петак било блокирано на административном пункту Мердаре.

Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић у петак је оцијенио да је одлука приштинских власти неодрживо стање, које погађа све грађане на Косову и да представља кршење CEFTA споразума.

Македонија

Иако економисти из Приштине сматрају да би узајамна блокада требало да отвори пут за раст трговинске размјене између Косова и Македоније, македонски привредници су оцијенили да, иако Македонија има потенцијала, неће успјети да се наметне косовском тржишту, због лоших путева, скупог транспорта и недостатка довољне количине робе да се одговори захтјеву косовског тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана