Обуставили наплату осам милиона КМ

Марина Чигоја
Обуставили наплату осам милиона КМ

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске одблокирала је предузећима "Павловић интернешнел банка" "Нова форма" Шамац "Aлександрија" Зворник, "Новотекс" Требиње, РК "Боска" Бања Лука, "Верди" Теслић, "Интерклас" Нови Град, "Радио Добој" Добој, "Лимекс" Петрово, "Гатачко поље" Гацко, ЈП "1. март" Чајниче, "Соко гума" Љубиње рачуне иако су буџет РС оштетили за око осам милиона марака.

У Пореској управи РС (ПУРС) потврдили су да су на препоруку Владе РС одблокирани рачуни свих 12 пореских обвезника иако нису измирили дугове према ПУРС-у.

У Министарству финансија РС привремено одгађање принудне наплате објашњавају чињеницом да за то постоји правни основ.

- Пореска управа може привремено обуставити поступак, ако наплата пореза не би била економски оправдана или ако би проузроковала прекомјерне потешкоће обвезнику - кажу у Министарству и додају да овај приједлог може обухватити све или само поједине предмете и средства извршења.

Истакли су да је овакво поступање Владе РС у функцији својеврсне помоћи привреди РС у стању економске кризе и рецесије.

- У супротном би ови порески обвезници били приморани да отпуштају раднике, смањују обим пословања или покрену стечајне поступке, а то не би допринијело побољшању привредне ситуације у РС - кажу у Министарству.

У ПУРС кажу да су поред ових 12 пореских дужника, предузећа "Дарко продукт" из Лакташа, "Премиум" из Трна, "Лигношпер" из Новог Града", "Сава" из Бијељине, "Пролекс" из Котор Вароша, "Маглић" из Србиња, "Екстра трговина" Лакташи, "Компанија Кушљић" из Српског Брода, "Фамос" са Пала  и "Кекеровић компани" из Трна оштетили су буџет РС за више од 109 милиона марака.

У ПУРС-у кажу да су за све ове дужнике предузете мјере принудне наплате, али да се ови дугови нису могли наплатити, јер порески обвезници немају имовину из које би се наплата могла извршити.

- Против одговорног лица у предузећу "Дарко промет" из Лакташа, надлежном тужилаштву предат је извјештај за пореску утају. Изречена је казна затвора - истакли су у Пореској управи.

Додали су да је у предузећу "Премиум" из Трна покренут стечајни поступак, док је предузећу "Компанија Кушљић" дио дуговања наплаћен, а за преостала дуговања покренуто је више кривичних поступака.

- Кривични поступак покренут је и против предузећа "Кекеровић компани - рекли су у ПУРС-у.

Поступак

У Министарству финансија додали су да поступак предлагања привременог одгађања принудне наплате почиње подношењем захтјева предузећа ресорном Министарству које предлаже Влади РС да ПУРС предложи привремено одгађање поступка уз сагласност Министарства финансија у погледу пореског оптерећења и пореских обавеза за конкретног пореског обвезника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана