Обућари превоз сировине плаћају и до пет пута више

Милијана Латиновић
Обућари превоз сировине плаћају и до пет пута више

БАЊАЛУКА - Поскупљења репроматеријала и транспорта нису заобишла ни обућарску индустрију, па тако домаћа предузећа за контејнерски превоз робе из далеке Индонезије издвајају и пет пута више новца него лани, а цијена појединих металних дијелова потребних за ципеле и патике виша је за 100 одсто.

У домаћим предузећима, која осим лон послова које раде за ино-партнере имају и властити бренд, истичу да је репроматеријал поскупио од 20 до 100 одсто.

Директор и власник Фабрике обуће “Дермал” из Котор Вароша Раденко Бубић рекао је за “Глас Српске” да имају проблема са набавком сировине, све је поскупјело, од материјала до превоза, а то продужава и рокове испоруке.

Упркос томе, имају пуне руке посла јер је потражња повећана, због чега и “Дермал”, који у погонима у Котор Варошу и Кнежеву запошљава око 1.220 радника, константно шири производњу. Бубић каже да су већ пустили у рад једну линију у новој хали у Котор Варошу.

- Ријеч је о линији за монтажу обуће на којој је ангажовано 35 нових радника. Радимо за једну аустријску фирму 500 пари готове обуће дневно, до краја године повећаћемо производњу на 1.000, а догодине и на 2.000 пари обуће током дана - рекао је Бубић. Нагласио је да би у септембру требало да комплетна хала буде оспособљена за рад.

Поскупљења притишћу и Фабрику обуће “Санино” која послује у Прњавору и Дервенти и која је од почетка године запослила још 50 нових радника.

- Иако углавном радимо лон послове и материјали нам долазе на обраду, дешава се и да сами нешто морамо да купимо и ту се јављају потешкоће, јер је све и те­ како поскупјело. Посебно су високе цијене транспорта. Примјера ради, некада смо за контејнерски превоз 40 кубика неке робе из Индонезије плаћали око 3.000 евра, а сада плаћамо 15.000 евра - рекао је власник и директор “Санина” Радован Пазуревић додавши да су и машине неопходне за рад поскупјеле.

Пазуревић каже да је након проблема које је лани изазвала пандемија вируса корона, када су складишта била пуна ципела, дошло до велике потражње за робом, тако да је притисак за повећање обима производње велики.

- Партнери нас притишћу да радимо више, јер ако ми не стигнемо да испоштујемо уговор, преселиће посао негдје другдје и то нас тјера и на отварање нових радних мјеста - додао је Пазуревић.

Инфлација

Радован Пазуревић истиче да је инфлација у Европи сигурно изнад 1,5 одсто иако то нико у Европи неће да призна.

- Они и даље тврде да је инфлација испод један одсто, међутим, далеко је то више - рекао је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана