Обућари имају посла као никад

Милијана Латиновић
Обућари имају посла као никад

БАЊАЛУКА, КОТОР ВАРОШ - Наруџбе из иностранства увелико повећавају обим посла у домаћим предузећима, због чега се у два предузећа из сектора обућарске индустрије у Српској отвара још 200 радних мјеста.

Руководиоци фабрика у којима дневно настаје неколико хиљада пари модне, али и обуће за полицију, ватрогасце и војску истичу за "Глас Српске" да посла има чак и више у односу на расположиве капацитете.

Директор и власник Фабрике обуће "Дермал", која у Котор Варошу и Кнежеву запошљава 1.190 радника, Раденко Бубић рекао је да је опремање нове хале у Котор Варошу у самом финишу те да би половином августа требало да започну производњу и у новом објекту.

- До краја мјесеца би требало да инсталирамо нову опрему, потом слиједи колективни годишњи одмор, тако да вјерујем да ће нова хала бити пуштена у рад средином августа. Код нас је конкурс за посао константно отворен. Нова хала намијењена је за монтажу обуће и планирамо да запослимо још 120 радника - рекао је Бубић.

Нагласио је да је циљ предузећа да што више раде готов производ и имају што већу финализацију.

- Дневно шијемо 5.500 пари обуће, а план је да у наредном периоду радимо и 2.500 пари готове обуће - рекао је Бубић и додао да су Њемачка, Аустрија, Словачка, Словенија и Италија највећа тржишта на која "Дермал" пласира своје производе. Казао је да понуда има много више него што имају капацитета да ураде на дневном нивоу.

Пуне руке посла има и 1.220 запослених у Фабрици обуће "Бема", која послује у Бањалуци и Мркоњић Граду. Први човјек тог предузећа Маринко Умичевић рекао је да је задовољан што се предузеће извукло из кризе коју је изазвала пандемија вируса корона.

- Ситуација никад није била боља, посла има много, ино-партнери шаљу веће наруџбе, али оно што је проблем је да ми овдје не можемо живјети од ваздуха и да у складу са растом обима посла треба да буду повећане и цијене које они нама нуде - рекао је Умичевић. Додао је да је "Бема" лани имала обим посла вриједности око 17 милиона марака.

- Правимо 10.000 пари обуће дневно, али то је углавном лон посао. Свега један одсто се односи на наш производ. Нажалост обућарска индустрија код нас и даље углавном продаје јефтину радну снагу, јер већину чине лон послови - додао је Умичевић, изразивши наду да ће домаће фабрике проћи на тендеру Министарства унутрашњих послова РС и добити прилику да шију одјећу и обућу за полицију Српске.

 Плате

Раденко Бубић је рекао да ће радници "Дермала" за овај мјесец добити плате веће за четири или пет одсто, односно једну или једну и по дневницу више.

- Пред крај године требало би да услиједи нови раст плата у складу са растом обима посла - рекао је Бубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана