Обућари дигли просјек индустрији

Милијана Латиновић, Маријана Миљић Бјеловук
Обућари дигли просјек индустрији

БАЊАЛУКА - Индустријска производња у Републици Српској лани је порасла за 12,1 одсто у односу на годину раније, што је најбољи резултат у региону, а према ријечима привредника на то је добрим дијелом утицао узлет обућарске производње која је у великој мјери са азијског пресељена на наше тржиште.

 

Статистика показује да је Србија у 2021. години забиљежила раст индустријске производње за 6,3 одсто, док је у Хрватској индустријска производња повећана за 6,7 одсто у односу на 2020. годину.

Вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Дарко Милуновић рекао је да је у поређењу са 2019. и период прије пандемије вируса корона Српска лани имала раст индустрије од 4,7 одсто.

- У индустрији Српске запослено је 55.000 радника, а за девет мјесеци прошле године бруто домаћи производ (БДП) Српске износио је приближно девет милијарди КМ и номинално је био већи за 9,4 одсто у односу на 2020 те за осам одсто већи у односу на 2019. годину - рекао је Милуновић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да је 2020. годину обиљежила корона и пад привредних активности.

- Прошла година била је година опоравка и добро је да биљежимо раст индустријске производње, мада је то и даље мало у односу на то колико би требало бити да би се кроз то поправили и остали параметри, прије свега да би порастао БДП - рекао је Ћорић.

Говорећи о појединачним гранама индустрије, Ћорић истиче да је добром резултату у великој мјери допринио обућарски сектор.

- Обућарска индустрија је у пуном замаху, јер је гро те производње пребачен из азијских земаља на наше просторе. Кренуле су веће наруџбе, повећан је обим производње и наша предузећа имају пуне руке посла - рекао је Ћорић, нагласивши да је на овим просторима перспектива развоја обућарске индустрије.

Са друге стране, додао је, све прогнозе за ауто-индустрију су непредвидиве и тек 2024. године очекује се враћање на старо.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је индустријска производња повећана јер је привреда у Европи почела боље да функционише. Он објашњава да статистика евидентира раст индустријске производње која је у вези са вриједности робе која је произведена.

- По том основу треба рачунати да је инфлација била бар пола, тако да се реално може говорити о расту индустријске производње од шест, евентуално седам процената. Треба рачунати да је номинална вриједност раста индустријске производње вриједност која укључује и инфлацију коју смо имали, а која се огледала, како у расту цијена готових производа тако и сировина - навео је Павловић. Додао је да грађани не примијете раст производње јер су плате повећане само у појединим областима.

Када је ријеч о прогнозама за ову годину, Павловић истиче да оне нису оптимистичне, јер ситуација није сјајна за инвеститоре због политичких превирања у БиХ.

 Инфлација

Дарко Милуновић је рекао да је мјесечна инфлација када се пореди децембар са новембром прошле године била 0,5 одсто, док је укупна годишња инфлација 5,9 одсто. Он истиче да то даје упоредне податке по којима је годишња инфлација у ФБиХ 6,5 одсто, а на нивоу БиХ је 6,4 одсто, док је у Србији 7,9, а у Хрватској 5,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана