Обућаре и текстилце мучи недостатак кадра: Прековремени рад једино рјешење

Милијана Латиновић
Обућаре и текстилце мучи недостатак кадра: Прековремени рад једино рјешење

БАЊАЛУКА - Мјеста за стотинама машина у фабрикама обуће и текстила у Републици Српској празна су упркос конкурсима за рад па су прековремени сати постали једини излаз да би фирме успјеле да реализују уговорене послове.

Истичу то саговорници “Гласа Српске” наглашавајући да би могли да запосле стотине радника, али да се на огласе нико не пријављује.

Текстилна фабрика у Билећи “Билкон”, у чијем погону шију заштитну одјећу за западноевропско тржиште, недавно је расписала оглас за пријем 25 радника, а пријавило се свега 15.

- Радимо лон послове за Њемачку, преговарамо и са неким новим купцима. Имамо 94 радника, а ових 15 је на обуци. Прошле године купили смо савремену опрему за кројење. Инвестиција је била близу 300.000 марака, један дио нам је помогло Министарство привреде и предузетништва РС. Уз нову опрему смањили смо трошкове и убрзали израду - рекао је директор фирме Гојко Вуковић. Додаје да је просјечна плата у предузећу око 700 марака, с тим што у зависности од учинка, поједини радници имају и око 900 марака, а све обавезе и доприноси се исплаћују на вријеме.

- Нема ко да ради, патимо се, а до када ћемо, не знам. Ако се овако настави, затворићемо и ово и ето - рекао је Вуковић.

Ништа боља ситуација није ни међу обућарима. Власник модричке фабрике обуће “Алфа” Илија Јевтић рекао је за “Глас” да тренутно запошљавају 320 радника те да имају могућност да приме још 300, али радника нема.

- Посла имамо да не знамо како ћемо. Радимо лон послове за Аустрију. Радника нема, нема ни на бироу, ни квалификованих, нити да се неко преквалификује. Уздамо се да би можда код нас могли доћи радници који су остали без посла у Рафинерији - рекао је Јевтић.

Власник и директор фабрике обуће “Санино”, која у Дервенти и Прњавору запошљава 855 радника, Радован Пазуревић истиче да кадрова нема ни за једну привредну дјелатност.

- Тенденције су све поразније, када је ријеч о запошљавању нових радника. Дошли смо у ситуацију да обавезе које смо раније преузели веома тешко можемо да испунимо. Осим проблема које је донијела корона, главни проблем је недостатак радника који имају вјештине и знање да би могли да раде. Нажалост, покидали смо конце у образовном систему и сада привреда купи са тржишта све што се нуди - рекао је Пазуревић.

Наглашава да на неки начин покушавају да прековременим радом стигну све уговорене обавезе и додаје да ни то није трајно рјешење. Пазуревић каже да стално имају отворен оглас за пријем, треба им и сада тридесетак радника.

Понуда из Азије

Радован Пазуревић је рекао да увоз кадра из иностранства све више куца на врата домаћих фабрика.

- До нас свакодневно долазе понуде којекаквих агенција које нуде радну снагу махом из азијских земаља - рекао је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана