Обрт у комори, смјена шефова послије 25 дана

Маријана Миљић
Обрт у комори, смјена шефова послије 25 дана

Бањалука - Обрачун двије струје привредника из бањалучког региона настављен је јуче на сједници Скупштине Подручне привредне коморе Бањалука, која је смијенила комплетно руководство коморе 25 дана послије њиховог избора.

Уз образложење да су прекршили процедуре при избору делегата и чланова Надзорног и Управног одбора коморе смијењени су предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Дамјан Давидовић и предсједник Скупштине Бранко Ђуђић, док је потпредсједник коморе Дарко Ступар поднио оставку. За новог предсједника Скупштине именован је Александар Сајић, а за његовог замјеника Велимир Рудић.

Скупштина је изабрала Управни и Надзорни одбор Подручне привредне коморе и делегате у Скупштину Привредне коморе РС и скупштине гранских удружења.

Скупштина је овластила новоименовани Управни одбор да у примјереном року распише и организује нове изборе за предсједника и потпредсједника Подручне привредне коморе Бањалука, а да то тада именује вршиоце дужности.

- Управни одбор ће засједати почетком идуће седмице и преузети активности у вези са тим питањима - каже Сајић.

У табору који је изгласао смјене истичу да је главни окидач за формирање нове већине и разрјешење руководства био што су Дамјановић и Ђајић прекршили статут и правилник о изборима те пословник о раду Скупштине Подручне привредне коморе.

- Смијењено руководство прекршило је процедуру у вези са избором делегата Подручне привредне коморе Бањалука у Скупштину Привредне коморе РС. Поред тога, дневни ред на основу којег су сазвали Скупштину је незаконит и супротан правилима и правилнику коморског система Српске. Да су на крају донесене одлуке по њиховом дневном реду биле би непримјенљиве и довеле би до блокаде. Због тога је већина усвојила други дневни ред и изабрала делегате и чланове тијела у складу са приједлозима изборне комисије - рекао је Сајић.

Он је додао да је бивше руководство настојало да ради мимо изборне комисије.

- На сједници Скупштине је била и директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић, која је изнијела став да су Давидовић и Ђуђић настојали да изаберу делегате и чланове Надзорног и Управног одбора супротно правилима и процедурама коморског система РС - истакао је Сајић.

Давидовић није желио да коментарише смјену наводећи да чека закључке са Скупштине. Ђуђић је потврдио да више није предсједник Скупштине и упутио нас да се за додатне информације обратимо Давидовићу.

Подручна привредна комора Бањалука броји око 5.500 чланова и покрива два града и 19 општина.

Сукоб струја

Борба двије струје привредника за превласт распламсала се већ на почетку избора делегата за Скупштину, а кулминирала током избора руководства Подручне привредне коморе Бањалука.

Струја која је подржавала Дамјана Давидовића тврдила је да су са листа за Скупштину скинута предузећа да би била обезбијеђена подршка дотадашњем руководству са Гораном Рачићем на челу за нови мандат. Пријетили су и подношењем тужби, али су, ипак, учествовали у изборном процесу. Рачић и струја која га је подржавала тврдили су да су избори за Скупштину били фер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана