Обрачунате акцизе по новим стопама

Далиборка Секулић
Обрачунате акцизе по новим стопама

БAЊA ЛУКA - Обвезницима који се баве продајом акцизних производа у БиХ данас је истекао рок за достављање пописних листи тих производа пописаних на дан почетка примјене новог Закона о акцизама, односно 1. јула.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање (УИО) Ратко Ковачевић казао је да се за оне акцизне производе за које је у складу са новим Законом предвиђена већа акциза, попут дуванских прерађевина, кафе и нафтних деривата, на затечене залихе морао извршити обрачун акцизе по новим стопама.

- Разлика између нове акцизе и оне која је обрачуната и плаћена према ранијим прописима мора бити уплаћена на Јединствени рачун УИО у року од десет дана од дана достављања пописних листи у УИО - прецизирао је Ковачевић.

У Управи су навели да су наведени обвезници имали рок од седам дана да попишу залихе акцизних производа и доставе их у УИО.

- Сви обавезници који прометују акцизне производе у БиХ били су дужни да до 1. јула ове године изврше попис залиха свих акцизних производа и пописне листе доставе у надлежни регионални центар УИО у року од седам дана, од дана почетка примјене новог Закона о акцизама, закључно са 8. јулом ове године - навео је Ковачевић.

У тржном центру "Певец" Бања Лука казали су да је попис залиха завршен, истичући да није било поскупљења осталих производа.

- Податке о залихама акцизних производа имамо спремне и све ће бити на вријеме предато Управи. Наглашавамо да није дошло до поскупљења осталих производа, а кафа нам је на акцији - казала је портпарол "Певеца" Биљана Лукић.

У "Темпо" маркетима попис залиха такође је завршен и биће на вријеме предат у УИО.

Покрет потрошача РС поздравља увођење акциза на дуван, те сматрају да поскупљење акцизних производа не би требало да изазове ланчану реакцију поскупљења основних животних намирница, које су тренутно стабилне.

Примјеном Закона о акцизама БиХ предвиђа се годишње повећање прихода у Буџету БиХ за око 300 милиона марака, односно 170 милиона требало би бити прикупљено од акциза на цигарете, и око 120 милиона марака од акциза на гориво.

Цијене

Ступањем на снагу Закона о акцизама повећане су и цијене алкохолних пића које су у зависности од постотка алкохола скочиле од пет до 15 марака по литру, док су цигарете поскупјеле између 30 фенинга и марку и по кутији, у зависности од произвођача. Истовремено за 0,50 фенинга подигнута је цијена кафи, а гориво је поскупјело за 12 фенинга, тако да евродизел сада кошта око 1,75, а бензин 1,80 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана