Област станоградње и даље тресе криза

Тања Шикањић
Област станоградње и даље тресе криза

БAЊAЛУКA - Лоша потражња за становима у Републици Српској наставила се и у првој половини ове године, а према садашњим економским показатељима, овај негативан тренд неће се промијенити ни у идућем периоду.

Ово су потврдили у грађевинским предузећима у Српској и Удружењу грађевинарства при Привредној комори РС, гдје су истакли да неповољне економске прилике у Српској директно утичу на овакво стање. 

- Не само да није дошло до пораста продаје станова, него је потражња, која је и до сада била лоша, у посљедње вријеме још више смањена - истакао је власник предузећа "Ранком инжењеринг" Ранко Милић.

Он је додао да због неповољне економске ситуације, људи не смију да улазе у кредитне аранжмане због куповине станова, а да су и банке постале ригорозније приликом одобравања кредита, што ствара све неповољнију климу у области изградње и продаје станова.

- Без побољшања општег стања у друштву, не видим могућност да дође до стабилизације у овом сегменту привреде из разлога што је ово област међу првима осјети кризу и тек када криза прође, може се очекивати боље стање - истакао је Милић.   

Исто су потврдили и у Удружењу грађевинарства при Привредној комори РС, гдје су додали да су се посљедице кризе, које се одражавају кроз отежан приступ кредитима, веће камате на стамбене кредите и несигурност радног мјеста, утицали на све лошију потражњу за становима.

- Ми не пратимо динамику продаје станова, али на основу изградње стамбених објеката у протеклим мјесецима, можемо закључити да је продаја станова још јако лоша - истакао је предсједник Удружења грађевинарства Станко Иваштанин.

Он је подсјетио да је укупна вриједност грађевинских радова у прва четири мјесеца за свега неколико процената порасла у односу на исти период прошле године, што је недовољно.

Цијене

У грађевинском предузећу "Крајина" су истакли да су, усљед лошије потражње за становима, крајем прошле године кориговали цијене за новоизграђене објекте који се завршавају ове године, те да је то довело до благог раста продаје станова у овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана