Облачно уз могућност финансијских непогода

Марина Чигоја
Облачно уз могућност финансијских непогода

Бањалука - Република Српска у 2012. години поново је ушла у рецесију, што је првенствено резултат пада индустрије, пољопривреде и грађевинарства, а брзина економског опоравка зависиће од реформских мјера које домаће власти буду предузеле у међувремену.

Наводи се то у најновијем економском монитору Удружења економиста РС SWOT, у којем се истиче да 2013. носи неизвјесност.

У извјештају се додаје да је током ове године дошло до повећања спољнотрговинског дефицита, стопе незапослености, али и броја пензионера.

- Економско успоравање које је обиљежило цијелу годину увело је РС и у “статистичку рецесију” на крају првог полугодишта 2012. године, иако је она, барем у ефективном смислу, одавно присутна - наводи се у монитору и додаје да су позитивни резултати терцијарног сектора колико-толико ублажили укупну економску контракцију.

Наглашава се да су раст незапослености, те смањење животног стандарда и куповне моћи становништва у највећој мјери посљедице недостатка привредне активности.

Додаје се да је Влада предложила оправдане мјере смањења плата у јавном сектору.

- Раније смо упозоравали како на високе плате у јавном у односу на упоредиве позиције у приватном сектору, тако и на висок удио броја запослених у јавном сектору у односу на укупан број запослених - наводи се у монитору и додаје да тренутно око 28,5 одсто запослених у РС ради у Влади и владиним институцијама, што је међу највећим процентима у Европи.

- У овај податак нису урачунати запослени у јавним предузећима, код којих је такође изражен проблем презапослености. РС је и рекордер по висини разлике између плата у јавном и приватном сектору - наводи се у монитору.

Смањење плата не треба гледати само као једнократну мјеру уштеде, већ прилику да се систематски смањи премија коју тренутно има посао у јавном у односу на приватни сектор.

Када су у питању буyет и Економска политика за идућу годину, SWOT наводи да су неповољна макроекономска кретања у 2012. години, неизвјесно окружење у 2013. години, те повећано издвајање за сервисирање спољног дуга, кључна ограничења која су утицала на висину и структуру буyета за 2013. годину.

- Мјере Економске политике нуде потенцијално два побољшања у јавним финансијама РС, а то је заустављање тренда раста јавног сектора и поправљање структуре јавних расхода. Да ли ће се ова побољшања реализовати, зависи од начина спровођења предложених политика и могућности постизања консензуса са социјалним партнерима - наводи се у монитору.

Када је у питању задуженост РС, у анализи се истиче да је уз евентуалне спољне шокове, који би довели до смањења раста БДП-а и више цијене посуђивања, могућ брзи прелазак из сигурне у зону у којој сервис дуга постаје отежан.

Инвестиције

У монитору се додаје да су страна улагања у БиХ у првих девет мјесеци 2012. износила више него скромних 56,7 милиона КМ, а да ни очекивања за идућу годину нису ништа боља.

 - Имајући у виду погоршање економских кретања, високе буyетске дефиците, кризу у еврозони, али и изузетно низак кредитни рејтинг БиХ, ни у идућем периоду не можемо рачунати на значајнији прилив страних инвестиција. У таквим околностима, интензивирање јавних инвестиција биће од пресудног значаја за опоравак домаће привредне активности - наводи се у монитору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана