Објекат Чајавеца продат упола цијене, имовину неће нико да купи

Маријана Миљић
Објекат Чајавеца продат упола цијене, имовину неће нико да купи

Бањалука - Лицитација за продају комерцијалне и војне имовине предузећа "Чајавец просторна техника" у вриједности од 350.000 марака пропала је у петак, јер није било заинтересованих купаца.

Стечајни управник у овом предузећу Радован Јаковљевић рекао је да се имовина овог предузећа налази у насељу Новаковић у Бањалуци, те да вриједност комерцијалне имовине износи 166.000 марака, а војне 290.0000 марака.

- Ни за једну од ових имовина није било заинтересованих. Да би се купила војна имовина купац мора да има дозволу за промет и производњу намјенске робе - рекао је Јаковљевић и додао да не зна када ће бити одржана нова лицитација за продају имовине овог предузећа.

Просторије предузећа "Чајавец просторна техника" у центру Бањалуке почетком мјесеца купио је Универзитет за пословне студије (УПС) за 700.000 марака, што је 50 одсто од процијењене вриједности.

Осим овог простора, УПС је купио и просторије предузећа "Чајавец телекомуникације и електроника" и "Чајавец специјални уређаји".

У тим просторијама, које су сада у власништву УПС-а налази се Иновациони центар Бањалука, за чији смјештај Министарство науке и технологије тражи нови простор.

Директор УПС-а Радомир Клинцов рекао је да је за ове три етаже, које су биле у власништву "Чајавца", платио око 2,5 милиона марака у законском року.

Каже да је премијер РС Александар Џомбић тражио да се до идуће године продужи Уговор о закупу просторија Иновационом центру РС у тим просторима.

- Још увијек не знамо колико ће износити кирија, али до сада је Иновациони центар за закуп плаћао 15 марака по метру квадратном - рекао је Клинцов.

Извршни директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да Иновациони центар користи 1.700 метара квадратних у згради која је сада у власништву УПС-а.

- Дужина останка у садашњем простору, као и пресељење на нову локацију, зависи од одлуке Владе РС, као оснивача Иновационог центра - рекао је Гверић.

Иновациони центар РС је отворен у јуну 2010, а у опремање центра уложено је око 1,3 милиона КМ. Шездесет одсто средстава уложила је влада Норвешке, а остало Влада РС.

Локација

Влада РС је почетком мјесеца разматрала информацију о фондацији Иновациони центар Бањалука и закључила да подржава активности ове фондације, те да треба ријешити питање њеног смјештаја. Како је најављено Центар би требало да буде смјештен у Технолошки бизнис парк у Рамићима, али његова градња још није ни почела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана