Објављена листа 100 источноевропских тајкуна

Глас Српске
Објављена листа 100 источноевропских тајкуна

ПРAГ/ВAРШAВA - Власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић скочио је са прошлогодишњег 42. мјеста на 35. мјесто на листи 100 најбогатијих у југоисточној Европи, коју саставља пољски недјељник "Впрост", преносе агенције.

Мишковићева имовина повећана је са двије милијарде долара на 2,8 милијарди долара, и најбогатији је не само у Србији, већ у цијелој бившој Југославији.

Најбогатији Србин прошле године Филип Цептер осјетио је удар финансијске кризе, пошто је са прошлогодишњег 23. мјеста спао на 36, одмах иза Мишковића. Цептерово богатство са 4,4 милијарде истопило се на 2,6 милијарди долара према процјенама аутора ранг-листе.

Међу 100 најбогатијих у источној Европи, са простора бивше Југославије, успио је да уђе и српски бизнисмен Предраг Ранковић, кога прошле године није било на листи, а сада је 93. са богатством које се процјењује на 700 милиона долара.

Једнако је процијењена и имовина српског бизнисмена Ђорђа Ницовића, као и јединог Хрвата међу источноевропских 100 богаташа - Ивице Тодорића.

Станку Суботићу, власнику компаније ЕМИ, богатство од 600 милиона долара - захваљујући којем је прошле године био на 93. мјесту, сада није било довољно да уђе међу 100 најбогатијих у источној Европи.

Укупна имовина 100 ТОП источноевропских тајкуна ове године процијењена је на 369 милијарди долара, док је прошлогодишња листа цијенила њихово укупно богатство на 390 милијарди долара, што значи да је ове године смањена за 21 милијарду.
Највише су изгубили руски, украјински и пољски тајкуни, попут краља алуминијума Олега Дерипаске, чије фирме су на берзи, а који су позајмљивали за даљу експанзију на основу акција.

Редослијед тајкуна на листи претумбао се и најбогатији није више Олег Дерипаска, чија се имовина преполовила са 30 на 15 милијарди долара, захваљујући чему је пао на пето мјесто ове листе.
Најбогатији у централној и источној Европи сада је руски финансијер Сулејман Керимов са 24,5 милијарди долара, а са прошлогодишњег десетог мјеста доспио је на прво захваљујући продаји својих акција "Гаспрома" овог прољећа прије него што је избила криза.

Aбрамович

Поред Дерипаске велики губитник је и руски олигарх, власник фудбалског клуба "Челзи" Роман Aбрамович, коме су се прошлогодишње 22 милијарде долара, захваљујући којима је био други међу најбогатијим, истопиле на 10 милијарди, што је сада било довољно тек за осмо мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана