Обим размјене већи за 33 одсто

Глас Српске
Обим размјене већи за 33 одсто

БЕОГРAД - Спољнотрговинска размјена Србије и Русије у прва два мјесеца ове године износила је 529,6 милиона долара, што је око 33 процента више у односу на исти период прошле године, речено је Танјугу у Привредној комори Србије (ПКС).

Извоз из Србије повећан је за око 67 процената и износи 97,417 милиона долара, увоз из Русије увећан је за око 27,7 одсто и износи 432,2 милиона долара, а негативни салдо на српској страни износи 334,8 милиона долара.

Раст српског извоза, како објашњавају у ПКС, посљедица је примјене либерализованог Споразума о слободној трговини и напора да се извоз, посебно прехрамбених и хемијских производа, као и робе широке потрошње, организовано пласира путем великих трговинских ланаца или оснивањем руско-српских трговинских кућа.

Русија је шести партнер Србије код извоза са учешћем од шест процената, а први у увозу са учешћем од 15,7 одсто, док је покривеност увоза извозом око 22 одсто. 

Спољнотрговинска размјена Србије и Русије лане је износила 2,7 милијарди долара, што је било за око 16 одсто више него годину раније, али је и даље карактерисао велики трговински дефицит на српској страни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана