Обиљежено 68 година успјешног рада “Орла”

Агенције
Обиљежено 68 година успјешног рада “Орла”

Бијељина - Акционарско друштво за производњу и ремонт турбомлазних мотора “Орао” у Бијељини обиљежио је данас 68 година успјешног рада у захтјевној авиоиндустрији, преносе агенције.

Директор Милан Прица рекао је да се „Орао” против рецесије бори улагањима и развојем нових технологија и тржишта, те да ће овогодишња вриједност производње достићи 14 милиона марака.

- У наредне три године очекује нас тежак период смјене генерација, јер нам бројни мајстори и инжењери одлазе у пензију, али ми школујемо и запошљавамо младе и стручне људе како би посао којим се бавимо одржали на свјетском нивоу квалитета - рекао је Прица новинарима након обиласка погона са бројним званицама.

Кредитним средствима Инвестиционо-развојне банке, уз помоћ Владе Републике Српске и властитим улагањима „Орао” је ове године подигао нови објекат за галванизацију вриједан око осам милиона марака, са најсавременијом опремом у Европи која је и еколошки прилагођена.

„Орао” запошљава 415 радника, од којих је више од стотину висококвалификовано, међу њима је и шест доктора наука.

Више од 90 одсто производње обавља за страно тржиште, а унутар Републике Српске пружа услуге метрологије за потребе Завода за стандардизацију.

Пословни сарадници „Орла” су из Индије и земаља Далеког истока, из Италије, Француске, Канаде и Велике Британије.

На годишњицу предузећа одржан је и помен за 23 радника „Орла” који су погинули у Отаџбинском рату.

„Орао” је основан 1944. године у Панчеву код Београда, 1949. године пресељен је у Рајловац код Сарајева. Након рата исељен је из Сарајева у Бијељину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана