Обиљежена прва слава новог храма

Кристрина Ћирковић
Обиљежена прва слава новог храма

СРЕБРЕНИЦA - У насељу Језеро у сребреничкој мјесној заједници Топлица јуче је у цркви Свете тројице први пут обиљежена крсна слава овог новоизграђеног православног храма. Обиљежавању славе, која је завршена народним весељем, присуствовало је више од двије хиљаде људи. Већина њих дошла је из Србије у којој су нашли уточиште након прогона са својих вјековних огњишта.

У изградњу цркве коју су мјештани уз благослов епископа зворничко-тузланског Василија започели прије годину дана до сада је уложено око 60.000 евра.

- Први пут данас чули смо звона православног храма који смо подигли у славу свете животворне и нераздјељиве Тројице, коју преслављају сви мјештани овог села. Први пут данас заблистали су крстови на светињи, која потврђује да је српски народ вијековима живио на овим просторима - рекао је мјесни парох Димитрије Крсмановић који је честитајући крсну славу мјештанима захвалио свим људима добре воље који су помогли изградњу ове цркве.

Честитку је упутио и предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић који, због раније преузетих обавеза, није могао да присуствује свечаности у Топлици.

- С поносом и радошћу доживљавамо изградњу храма Свете тројице у Топлици-Језеро, дубоко свјесни симбола Српске православне цркве у нашем народу и његовој трагичној прошлости, натопљеној мученичком крвљу на вјековним огњиштима, али и спаса, наде, љубави и праштања, коју кроз бремениту прошлост увијек налази у својој православној цркви - написао Радојичић у честитки.

Мјештанин Бориша Јанковић, који је и члан Грађевинског одбора, рекао је да се у мјесну заједницу Топлица до сада вратило 45, од 150 прогнаних српских породица.

- Очекујемо да ће повратак прогнаних српских породица бити интензивнији, јер су се сви бивши мјештани одазвали нашем позиву, да помогну градњу овог храма - рекао је Јанковић.

Кумови

Након свете архијерејске литургије за кума црквеног звона изабран је Јовиша Петровић из сусједног села Крњићи, а мјештанин Радивоје Лазић, који је био кум темеља ове цркве, изабран је и за кума пет часних крстова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана