Обезјеђен посао за 926 радника

Марина Чигоја
Обезјеђен посао за 926 радника

БAЊAЛУКA - Подстицаје Владе Републике Српске за запошљавање у укупном износу од 2,3 милиона марака добило је 25 предузећа из РС који ће у идућем периоду запослити 926 нових радника.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић потписао је јуче у Бањалуци уговоре о коришћењу подстицајних средстава за запошљавање незапослених лица са предузећима која су испунила услове из јавног позива. Према предвиђеним критеријумима, по сваком новозапосленом раднику послодавци ће добити 2.500 КМ подстицаја.

- То је значајан број радника који ће добити посао и допринијети развоју ових компанија у идућем периоду - истакао је Ковачевић.

Послодавцима ће се одмах исплатити 50 одсто подстицаја, а послије шест мјесеци и осталих 50 одсто ако се буду придржавали уговора.

- За подстицај запошљавања у РС укупно је планирано пет милиона марака, тако да нам је остало још око 2,6 милиона марака. Влада ће у идућем периоду донијети одлуку да поново распише јавни позив за подстицаја запошљавања - истакао је Ковачевић.

Директор предузећа "Нова Иванчица" из Приједора Нада Звер истакла је да је овај подстицај веома користан за привреднике.

- Имамо 180 запослених, ове године смо већ запослили око 40, а према овом програму имамо обавезу запошљавања још 28 радника и ту обавезу ћемо сигурно испунити - истакла је Звер.

Директор Дрвне индустрије Шипово Симо Зечевић рекао је да је ова фирма приватизована 2003. године, а да су у посљедње три године повећали капацитете.

- Поред дрвне индустрије отворили смо Фабрику столица "Дрвоендекс", а биће отворена и фабрика за производњу масивне плоче на бази сировине коју производимо у дрвној индустрији и она би до краја године требало да запосли нових 80 радника. Данас смо потписали уговор за 20 радника и добили 50.000 марака - нагласио је Зечевић и додао да 95 одсто производа ове фирме иде у извоз.

Директор предузећа "Петропројект" из Братунца Јанко Петровић каже да тренутно запошљава око 250 радника, а да ће их бити запослено још око 20.

Критеријуми

Минимум који су морали да испуне послодавци било је запошљавање најмање десет, а највише 50 радника у идућем периоду. Подстицај су добили послодавци који нису отпуштали раднике и који испуњавају обавезе према држави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана