Обезбијеђено учешће Српске на сајму Експо

Aгенције
Обезбијеђено учешће Српске на сајму Експо

Милано - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће, уз помоћ градоначелника Милана Ђулијана Пизапија и представника италијанске регије Ломбардија, Српској бити омогућено да учествује на Међународном сајму "Експо".

"Градоначелник Милана изразио је разумијевање и потребу Српске за развојем и подржао наш захтјев и молбу за учешће на том глобалном сајму који се одржава у Милану наредне године, на чему треба да радимо и да се договарамо са представницима регије Ломбардија", рекао је Додик.

Предсједник Додик, који је завршио дводневну службену посјету Италији, истакао је да на тој изложби наступају само државе, али да ће Републици Српској бити омогућено да учествује са покрајином Ломбардија.

"На том сајму биће нам обезбијеђено видљиво мјесто. За нас је веома важно што смо били овдје и обезбиједили то учешће", нагласио је предсједник Додик за Радио Републике Српске.

Он је истакао да на тој манифестацији учествује око 130 земаља и да ће се Република Српска први пут наћи на таквом глобалном сајму на којем ће моћи да презентује своје могућности.

Предсједник Српске је навео податке по којима покрајина Ломбардија има 440 милијарди евра бруто друштвеног производа, што је чини једном од најразвијенијих регија у Европи, нагласивши да ће у наредном периоду бити сачињен уговор о сарадњи по многим питањима између Српске и те регије.

Он је навео да је са миланским градоначелником разговарао и о више других пројеката, као што је то термовалоризатор, односно енергана која од отпада и смећа производи и електричну енергију на веома исправан и чист еколошки начин.

Додик је додао земљиште које се налазило на локацији такве миланске енергане раније нико није хтио купити, а сада оно има енормну цијену.

Предсједник Републике Српске је навео и да је разговарано и о пројектима у вези са пољопривредном производњом, о начину одређеног сортирања и паковања производа за ово и тржиште ЕУ, као и о темама из области културе, образовања и туризма.

Додик је оцијенио да је био успјешан састанак са градоначелником Милана, изаразивши очекивање да ће и он учинити узвратну посјету Бањалуци и Републици Српској.

Са предсједником Српске у посјети Италији био и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић.

Предсједник Српске јуче је у Милану разговарао са представницима индустријске заједнице, који су заинтересовани за привредну сарадњу са Српском, посебно у области пољопривредне производње и шумарства.

Предсједник Додик састао се јуче и са представницима универзитетске заједнице у области техничких наука, који развијају одређене иновације како би могле да се примијене у производњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана