Обезбијеђено двије милијарде евра инвестиција

Агенције
Обезбијеђено двије милијарде евра инвестиција

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска има обезбијеђено двије милијарде евра инвестиција, јавиле су агенције.

Додик је на пријему за парламентарце из њемачке покрајине Саксонија истакао да се ове инвестиције реализују у различитим фазама, највише у енергетском сектору, хидроелектранама, путевима и реконструкцији болница.

Он је рекао да је економска сарадња са Њемачком веома добра и подсјетио да је Влада Републике Српске недавно потписала споразум са њемачком компанијом “RWI” о изградњи три хидроцентрале на ријеци Дрини у вриједности око 400 милиона евра и да ће тај пројекат бити реализован.

Предсједник Српске је нагласио да је реална економија у БиХ у паду као и свугдје, истичући да Република Српска покушава да одржи економски систем на садашњем нивоу.

Додик је истакао да је Српска могла да избјегне аранжман са Међународним монетарним фондом, али је ушла у тај аранжман због свих у БиХ.

- Јавне финансије Република Српске су ликвидне и радићемо на томе да дамо одговоре на изазове који нас чекају - рекао је Додик.
Предсједник Републике навео је да Српска има спољну задуженост 28 одсто од бруто друштвеног производа, наводећи да проблем представља унутрашња задуженост.

Додик је рекао да Српска има велику незапосленост и да је кључни проблем добити идентичан број пензионера и запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана