Обезбиједити стабилан откуп влашићког сира

Агенције
Обезбиједити стабилан откуп влашићког сира

Котор Варош – Производња влашићког сира на подручју которварошке општине опада и потребно је искористити све расположиве механизме на локалном и републичком нивоу како би тај тренд био заустављен, рекао је предсједник Удружења пољопривредника “Влашићки извори” Раденко Перишић.

Он је навео да је повећање обима производње немогуће очекивати без израде правилника о производњи влашићког сира и без дефинисања подручја на ком се може производити, те да се што прије мора обезбиједити стабилан откуп сира у которварошком крају.

Перишић је подсјетио да су сточари у селима на сјеверним обронцима Влашића годишње прије рата производили око 230 тона влашићког сира, а прошле године су произвели мање од 30 тона.

“Многи сточари су због забране номађења, те проблема са откупом и наплатом својих производа прекинули породичну традицију и окренули се другим пословима, а дио њих напустио је Републику Српску”, истакао је Перишић.

Он је изразио наду да ће изградња агроидустријског центра у Ободнику код Котор-Вароша утицати на унапрјеђење сточарства у долини Врбање и у подвлашићком крају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана