Обамин план тежак 300 милијарди долара

Глас Српске
Обамин план тежак 300 милијарди долара

ВAШИНГТОН - Aмерички предсједник Барак Обама предложиће данас план за повећање запослености који ће државну касу коштати око 300 милијарди долара, кроз мање приходе од пореза и веће владине трошкове.

Обама планира да на заједничкој сједници оба дома Конгреса изложи приједлоге за смањење незапослености, преносе агенције.

Према изворима Обамине администрације, два најважнија дијела плана који ће предложити јесу продужење за још једну годину важења пореских растерећења за раднике и продужење бенефиција за незапослене, које ускоро истичу.

Та два пакета заједно су тешки око 170 милијарди долара, наводе извори који су инсистирали да остану анонимни, јер план није још финализован, а неки приједлози могу још да буду промијењени, преносе амерички медији.

Бијела кућа такође разматра пореске олакшице за фирме које запошљавају незапослене, што би значило да би државна каса била ускраћена за још 30 милијарди долара.

Поред тога, Обама се залаже за пројекте јавних радова, попут изградње школа, за шта се тражи још 50 милијарди, иако се очекује да ће предложена средства бити мања.

Очекује се, такође, да се за још једну годину настави важење отписа пореза на вриједност нове опреме коју компаније набаве.

Иако је Обама раније најавио да намјерава да предложи да његови планови буду финансијски покривени мјерама смањења дефицита у идућој деценији, портпарол Бијеле куће Џеј Карни је изјавио да предсједник СAД неће изложити укупан план за смањење дефицита.

Откази

Док Обама предлаже мјере за запошљавање, америчке компаније најављују отказе.

Генерални директор америчке ПТТ компаније Патрик Донахју изјавио је јуче да ће то предузеће у идуће три године смањити радна мјеста за четвртину, односно укинути 138.000 мјеста.

- Наш циљ је да смањимо годишње трошкове за 20 милијарди долара у идуће три године и да нам трошкови буду испод 60 милијарди долара годишње са 425.000 запослених - рекао је Донахју обраћајући се америчком Сенату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана