Обамин буџет: 901 милијарди долара дефицита за идућу годину

Агенције
Обамин буџет: 901 милијарди долара дефицита за идућу годину

ЊУЈОРК - Амерички предсједник Барак Обама предложиће у понедјељак буџет који предвиђа дефицит од 901 милијарду долара 2013. године и укључује планове циљаних инвестиција у областима као што су инфраструктура, као и повећања пореза на богате.

"Бијела кућа оцјењује да је ријеч о "плану обнове економије гдје се исплати тежак рад и награђује одговорност", преноси мрежа Си-Ен-Ен.

Предвиђен је буџетски дефицит за фискалну 2012. годину у износу од 1,3 трилиона долара, прије него што падне на 901 милијарду 2013. године односно 5,5 одсто друштвеног бруто производа.

"До 2022. године предвиђа се пад дефицита на 704 милијарде долара или 2,8 друштвеног бруто производа", саопштено је из Бијеле куће.

Виши званичници администрације размотрили су синоћ детаље буџета са новинарима, а буџет у цијелости биће објављен у понедјељак ујутро.

Буџет за 2013. донекле је ограничен у обиму, јер Бијела кућа мора да усклади потрошњу како би била у складу са Законом о контроли буџета, који је Конгрес усвојио прошлог љета, односно да неће бити лако наћи додатна средства за инфраструктуру, истраживање, развој и образовање.

Детаљи програма потрошње биће накнадно објављени, али се зна да ће војна потрошња бити смањења.

За војску пола трилиона мање

Пентагон планира да потроши 487 милијарди долара мање у наредних десет година, како је већ најавио министар одбране Леон Панета.
        
Панета је најавио да ће војска уштедјети новац тако што ће повући двије бригаде из сталних база у Европи у базе у САД.

Морнарица ће се са своје стране отарасити старих бродова који немају најновију балистичку ракетну одбрану.

Наравно, буџет неће само смањити потрошњу већ и повећати порезе.

Бијела кућа предвиђа 1,5 трилиона долара повећања пореза.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана