О провођењу CEFTA споразума у првих шест мјесеци

Aгенције
О провођењу CEFTA споразума у првих шест мјесеци

Сарајево - У Сарајеву је данас, у оквиру предсједавања БиХ CEFTA-ом, одржан пети састанак замјеника ресорних министара на којем се разговарало о провођењу Споразума у првих шест мјесеци ове године и планираним активностима за другу половину године.

Скупу су присуствовали представници свих страна CEFTA-е, а претходио му је састанак на експертском нивоу, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

На састанку замјеника ресорних министара разматран је извјештај БиХ о предсједавању CEFTA споразумом у првој половини ове године и Радном групом за либерализацију трговине услугама, извјештај БиХ о предсједавању Пододбором CEFTA-е за пољопривреду и SPS мјере, извјештај Македоније о предсједавању Пододбором CEFTA-е за царине и правила поријекла и Пододбором за техничке баријере у трговини /TBT/ и нетарифне баријере /NTBs/.

БиХ је, као предсједавајућа, извјестила CEFTA стране о досадашњем провођењу приоритета у оквиру предсједавања који се односе на новог депозитара Споразума, провођење министарске одлуке о нотификацији о шемама државне помоћи, као и припрему CEFTA Конференције о државној помоћи и транспарентности трговинске политике и мјера, која би требало да буде одржана у септембру/октобру.

Македонија, као предсједавајућа CEFTA-ом у 2014. години, презентовала је свој нацрт приоритета предсједавања.

На састанку је подржан консолидовани нацрт документа Интегрисаног раста у оквиру југоисточне Европе /SEE 2020/, стратегије која ће бити основа за ЕУ вишекорисничке пројекте за период 2014 – 2020.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана