Нутела симбол глобализације

Танјуг
Нутела симбол глобализације

Чувени кремни намаз "нутела", италијанског произвођача Фереро, производи се на пет континената од састојака који потичу из читавог свијета.

Због тога је нутела прави симбол глобализације, наводи се у недавној студији OECD која се бавила индустријским брендовима.

Често оспоравана, а редовно имитирана, "нутела" је прави представник производа који су освојили свијет, пише швајцарски лист "24 сата".

У истраживању се наводи да се годишње око 250.000 тона овог крема производи у девет фабрика широм света: пет у Европи (Француска, Њемачка, Пољска и двије у Италији), једна у Русији, једна у Канади, двије у Јужној Америци (Бразил и Аргентина) и једна у Аустралији.

Сви ови производни центри користе сировине из различитих дијелова свијета: љешник из Турске, палмино уље из Малезије, какао из Нигерије, шећер из Бразила и Француске, ванилу из Кине и Француске, и још обрано млијеко које се прозводи у земљи у којој је смјештена фабрика.

Дистрибуција се врши путем 75 продајних објеката широм свијета, а главни центри дистрибуције су у Европи, Сјеверној и Јужној Америци и Океанији.

У Азији не постоји ниједна фабрика "нутеле", зато што овај слатки крем од љешника није популаран на овом континенту, додаје се у студији. Умјесто њега, овде је тражен други Фереров бренд - "роше", који се производи у једној фабрици у Индији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана