Нуклеарка “Козлодуј” добија још два реактора

Агенције
Нуклеарка “Козлодуј” добија још два реактора

Софија - Директор бугарске нуклеарне електране “Козлодуј” Валентин Николов изјавио је данас да ће до краја године бити завршена претпројектна истраживања, након чега ће бити донесена коначна одлука о изградњи седмог и осмог реактора, преносе агенције.

- Нуклеарка ће и будуће бити превентивни фактор против поскупљења струје, јер производи најјефтинију електричну енергију на начин који је еколошки. Да не продајемо струју на домаћем тржишту енергија би у Бугарској била скупља од 13 до 24 одсто - додао је Николов.

Он је нагласио да је једина бугарска атомска електрана међу десет најбезбједнијих у свијету.

Према његовим ријечима, изградња два нова реактора коштаће милијарду евра мање него када би се градила друга нуклеарка “Белене”, пошто већ постоји одређена инфраструктура.

Николов је рекао да је атомска централа “Козлодуј” од продаје елекричне енергије прошле године имала око 403 милиона евра прихода, што је највише у протеклих пет година.

У Бугарској је крајем прошлог мјесеца одржан референдум о изградњи нове нуклеарке “Белене”, али је због слабе излазности он проглашен неважећим.

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је тада, да ће држава градити седми реактор, а да ће рок петом и шестом бити продужен.

Нуклеарка “Козлодуј” састављена је из шест реактора, од којих су само два у погону.

Прва четири реактора, јачине од по 440 мегавата, затворени су из безбједносних разлога непосредно прије уласка Бугарске у ЕУ.

Европска комисија сматра да пети и шести реактор, јачине од по хиљаду мегавата, којима дозволе за ради истичу крајем 2017. односно 2019. године, не представљају безбједносни проблем.

Захваљујући нуклеарки “Козлодуј”, Бугарска је највећи произвођач електричне енергије на Балкану пошто покрива од 40 до 50 одсто потреба у региону.

У укупној производњи електричне енергије у Бугарској атомска централа учествује са 33 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана