НСРС усвојила измјене Закона о доприносима и порезу на доходак

Марина Чигоја
НСРС усвојила измјене Закона о доприносима и порезу на доходак

БAЊAЛУКA - Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о доприносима који предвиђа повећање збирне стопе свих доприноса у РС са 30,6 на 33 одсто, као и Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, којим је предвиђена јединствена стопа пореза на доходак од десет одсто.

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић рекао је да ће повећање збирне стопе доприноса обезбиједити покриће дефицита у ванбуџетским фондовима.

- Закон предвиђа повећање стопа доприноса за пензијско-инвалидски систем са 17 на 18 одсто, за здравствено осигурање са 11,5 на 12,5 одсто, дјечију заштиту са 1,4 на 1,5 одсто, а за запошљавање са 0,7 одсто на један одсто - објаснио је Џомбић и додао да ће основца за обрачун доприноса код радника у области производње текстила, коже и обуће бити 25 одсто од просјечне мјесечне бруто плате у РС.

Посланик ПДП-а Славко Вучуревић сматра да ће повећање стопа доприноса изазвати смањење броја уплатилаца доприноса и запослених у РС, док је за посланика СДС-а Зорана Латиновића ово повећање неприхватљиво.

Посланици су по хитном поступку усвојили и Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак.

- Наш првобитан приједлог је био двије стопе пореза на доходак и то десет одсто на остваривање бруто прихода до 20.000 марака у току године, а преко тог износа стопу од 20 одсто. Међутим, у додатним консултацијама са послодавцима и Привредном комором усагласили смо да повећање буде са осам на десет и да останемо на јединственој стопи од десет одсто. Укинут је неопорезиви дио дохотка - казао је Џомбић.

Посланик СДС-а Ненад Стевандић затражио је од Владе РС увођење диференциране стопе доприноса. 

НСРС у сриједу увече по хитном поступку усвојила је и буџет РС за 2011. годину у укупном износу од 1,6 милијарди КМ, што је на овогодишњем нивоу.

- Било је доста амандмана, али најзначајнији се односе на повратак избјеглих и расељених лица, гдје смо додали још 1,5 милиона и борачки додатак од 12 милиона марака - рекао је Џомбић.

Народна скупштина по хитном поступку усвојила је и Закон о измјенама Закона о платама запослених у органима управе РС, којим се до краја 2011. године продужава примјена раније умањених плата од десет до 25 одсто. По хитном поступку усвојен је Закон о извршењу буџета РС за 2011. годину.

Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о платама запослених у МУП-у РС, казнено-поправним установама и судској полицији.

Наставак прве посебне сједнице НСРС заказан је за 28. децембар.

БОРС

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић рекао је јуче послије сједнице Борачке организације РС да је у буџету предвиђен борачки додатак за 2011. годину.

- Борачки додатак сигурно ће бити исплаћиван и у идућој години - истакао је Ристовић. Предсједник Предсједништва БОРС-а Дражан Перендија истакао је да је похвално то што су у буџету изнађена средстава за борце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана