Новотекс у стечају

Маријана Миљић
Новотекс у стечају

ТРЕБИЊЕ - Окружни привредни суд у Требињу јуче је донио одлуку о покретању стечаја у текстилном предузећу "Новотекс".

Стечајни управник у требињској фирми Лазар Ђурђевић рекао је "Гласу Српске" да су створени сви услови за покретање стечаја, као и да је то било неизбјежно.

- Предузеће је већ дужи период неликвидно, а наставак производње није могућ, јер су дуговања три пута већа од процијењене вриједности "Новотекса" - рекао је Ђурђевић.

Према његовим ријечима, укупна дуговања предузећа већа су од 29 милиона, док је процијењена вриједност имовине фирме девет милиона марака.

- "Новотекс" у  посљедњих пет година ствара губитке и увећава своје дугове, умјесто да их умањује - рекао је Ђурђевић и додао да ће у идућем периоду бити пописана сва имовина предузећа, те припремљен социјални програм, а биће завршена и процјена цјелокупне имовине и потраживања "Новотекса".

Бивши директор овога предузећа Никола Ракић рекао је да је одлука о покретању стечаја требало да буде донесена за неколико дана, али да је цијели поступак убрзан, и стечај у предузећу је покренут јуче.

- Стечај у "Новотексу" требало је покренути још прије неколико година, јер су се у од тада обавезе предузећа додатно нагомилале - рекао је Ракић и додао да је до оваквог стања у фирми довела слаба упосленост капацитета.

Ракић је додао да је од 2005. до 2010. године предузеће позитивно пословало само у 2009. години.

Предсједник Синдикалне организације "Новотекса" Босиљка Уљаревић рекла је да је обнова производње у овом текстилном предузећу могућа уз неопходну реорганизацију фирме.

- Дуг "Новотекса" према држави требало би да се претвори у акције, чиме би Влада РС постала већински власник предузећа - рекла је Уљаревићева, јавила је Срна.

Пореска управа Републике Српске крајем прошле године преложила је Окружном привредном суду у Требињу покретање стечаја у девет предузећа, међу којима и у "Новотексу".

У овом предузећу запослено је око 800 радника.

Обавезе

Никола Ракић каже да су највећа дуговања предузећа према Пореској управи РС и Фонду ПИО и то око 20 милиона марака.

- Неколико година нису уплаћивани ни никакви доприноси за раднике - рекао је Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана