Ново смањење плата у Грчкој

Глас Српске
Ново смањење плата у Грчкој

AТИНA - У Грчкој је на помолу ново смањење плата од пет до 15 одсто које ће, највјероватније, наложити међународни кредитори у замјену за финансијску помоћ тој земљи.

Међународни кредитори и власници грчког дуга налазе се у посјети Грчкој ради преговора о другом пакету помоћи за спасавање те презадужене чланице зоне евра.

Кредит у износу од 130 милијарди евра су лидери еврозоне одобрили крајем октобра, али још није финализован.

Грчки медији наводе да ће провјере, које ће извршити представници Европске комисије, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда, довести до укидања још једне плате, будући да "тројка" настоји да се укине планирано увећање плата за 1,6 одсто од јула идуће године предвиђено националним колективним уговором, као и да се смањи основна плата у државном сектору са 751,3 евра на 620 евра.

Они пишу и да ће представници "тројке" тражити и укидање 13. и 14. плате, што ће погодити око три милиона Грка.
Медији пишу и да ће бити затражено побољшање ликвидности предузећа, али и нова отпуштања у државном сектору, продаја државне имовине и низ других мјера у циљу затварања "рупе" у буџету.
Грчки дневник "Прото тема" пише да је пола милиона Грка пребацило новац у иностранство.

ММФ и партнери из еврозоне су Грчкој у мају прошле године одобрили 110 милијарди евра вриједан пакет помоћи који је ту земљу спасао банкротства, али је убрзо постало јасно да ти зајмови нису довољни и у октобру је договорен други пакет.

У другој земљи погођеној кризом, Италији, на помолу су нови штрајкови. Лидери италијанских радничких синдиката саопштили су да ће наставити са планираним позивом за одржавање општег штрајка у знак протеста због реформе пензијског система који је дио пакета мјера премијера Марија Монтија за спас Италије.

Лидер синдиката CGIL Сузана Камусо је, послије састанка са Монтијем у недјељу увече, рекла да се наставља са штрајком јер је Монти исказао само "општу" обавезу да размотри њихове захтјеве.

Француски предсједник Никола Саркози оцијенио је да споразум који је крајем прошле седмице закључен у Бриселу "ствара услове за излазак из кризе".
- Овај самит представља одлучујућу етапу ка евроинтеграцији. Он ствара услове за излазак из кризе - изјавио је Саркози.

Он је избјегао да каже да је ризик од распада ЕУ "потпуно искључен", али је рекао да је учињено све што је могло да се уради.
На недавном самиту све државе ЕУ, осим Велике Британије, изјасниле су се да су спремне за нови споразум о фискалној унији.

Незадовољни Нијемци

Већина Нијемаца није задовољна кризним менаџментом канцелара Aнгеле Меркел, иако је она у Бриселу успјела да у борби за спас евра спроведе своје захтјеве за оштријим санкцијама и више буџетске дисциплине и привредне хармоније, показује анкета Инфратест, спроведена за телевизију AРД.

Према тој анкети, 55 одсто Нијемаца је мање или уопште није задовољно кризним менаџментом Aнгеле Меркел, односно 37 одсто је мало, док је 18 процената нимало задовољно ангажманом у кризи своје канцеларке.         

Свега пет одсто Нијемаца је рекло да је веома задовољно, а 37 одсто да је задовољно кризним менаџментом Меркелове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана