Ново поскупљење горива ове седмице

Марина Ћигоја
Ново поскупљење горива ове седмице

БAЊA ЛУКA - Ново повећање цијена горива у Републици Српској већ је извјесно и може се очекивати у току ове седмице.

Потврдио је ово "Гласу Српске" предсједник Удружења власника бензинских пумпи Војин Митровић.

Он није могао да прецизира за колико ће гориво овај пут поскупјети.

- Иако је цијена нафте незнатно пала, ми цијене формирамо на бази просјека од прошле седмице, тако да ће сигурно доћи до поскупљења, али још увијек не можемо са сигурношћу рећи колике ће бити нове цијене горива - рекао је Митровић.
На појединим пумпама гориво је поскупјело током протеклог викенда.

Према досадашњем цјеновнику гориво у Српској коштало је између 1.60 и 1.78 конвертибилних марака. Поред најављеног поскупљења, услиједиће још једно и то за 11 фенинга, када ступи на снагу Закон о акцизама, који је прошле седмице усвојен у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Цијене нафте на свјетском тржишту пале су јуче на близу 69 долара за барел, потиснуте вијестима о слабостима привреде СAД. Лака нафта за јулске испоруке пала је за 22 цента и продаје се по 69,33 долара барел.

Почетком мјесеца нафта је досегла осмомјесечни рекорд од 73,23 долара за барел. Међутим, посљедњи показатељи говоре да се економија и даље бори за опоравак.

Aналитичари процјењују да је нафта досегла свој краткорочни врхунац и да је тржиште зрело за корекције.

У Лондону, сјеверноморски Брент је поскупио за 17 центи на 69,36 долара за барел.

По бензин у Српску

У ситуацији када вриједност динара пада, а цијене горива расту, један број моторизованих Лозничана за јефтиније гориво одлази у Републику Српску, пренијела је Бета.

Прелазак преко границе је исплатив, јер је у РС литар горива јефтинији и за више од 20 динара у односу на Србију. Како су поједини грађани рекли агенцији Бета, за куповину преко границе одлучују се чак и када у резервоар сипају и мање количине горива. Најближа бензинска пумпа је у Шепку, око четири километра удаљеном од центра Лознице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана