Ново издање новчаница од 10, 20, 50 и 100 КМ

Агенције
Ново издање новчаница од 10, 20, 50 и 100 КМ

Сарајево - У БиХ од 1. јуна у оптицају ће се наћи ново издање новчаница конвертибилне марке у апоенима од 10, 20, 50 и 100 КМ, саопштено је данас из Централне банке БиХ, преносе агенције.

Нове новчанице, издање 2012. година, штампане су у складу са редовним активностима ЦББиХ, које имају за циљ обезбјеђење довољно новчаница одговарајуће апоенске структуре за потребе готовинског промета у БиХ.

Те новчанице ће у оптицају замијенити новчанице претходних издања, које су због дотрајалости током претходних година повучене из оптицаја, а новчанице претходних издања, чији је квалитет задовољавајући у складу са стандардима ЦББиХ, и даље ће остати у оптицају као законско средство плаћања, наводи се у саопштењу.

Основна карактеристика нових новчаница КМ је побољшан квалитет папира и примјена заштитних елемената који обезбјеђују квалитет и трајност, те заштиту од фалсификовања на нивоу најквалитетнијих европских новчаница.

ЦББиХ истиче да израда новог издања новчаница конвертибилне марке нема инфлациони ефекат, јер ниједна КМ неће бити пуштена у оптицај без поштовања принципа каренси борда, што значи да ће свака издана конвертибилна марка имати покриће у страној валути по фиксном курсу.

Код новог издања новчаница, код ког је на лицу новчанице испод потписа и ријечи “гувернер” наведена година штампања “2012”, начињене су одређене измјене у односу на претходна издања, првенствено с циљем њихове ефикасније заштите од фалсификовања.

Ново издање КМ новчаница има вишетонски водени знак с мотивом скулптура на главном улазу у зграду Централне банке БиХ.

Испод мотива скулптура, сваки апоен КМ има свијетли водени знак – вриједност апоена.

Заштитна нит са текстом је код новог издања потпуно уграђена у папир и унутар ње се види текст различит за сваки апоен: 10 КМ, 20 КМ, 50 КМ и 100 КМ.

Све новчанице конвертибилне марке из новог издања имају и микрооптичку заштитну нит, ширине четири милиметра, с прозорима, у којима се могу видјети пера која се помјерају зависно од угла посматрања.

На апоенима 10 КМ и 20 КМ, вертикално преко цијелог наличја новчанице налази се иридисцентна трака ширине 10 милиметара, која приказује ознаку КМ, те вриједност апоена.

Када се новчаница посматра под различитим углом, трака свјетлуца и мијења боју.

На апоенима 50 КМ и 100 КМ, вриједност апоена у доњем десном углу наличја новчанице штампана је посебном оптички промјењивом бојом, а ефекат промјене боје се види када се новчаница посматра под различитим углом.

На 50 КМ боја се мијења од љубичастоцрвене у зеленкастосмеђу, а на 100 КМ боја се мијења од златносмеђе до маслинастозелене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана