Новитети гарантују стабилност “Орла”

Јелена Станић
Новитети гарантују стабилност “Орла”

БИЈЕЉИНА - Компанија “Орао” из Бијељине ће сљедећег мјесеца у Београду први пут представити јавности један од турбомлазних мотора из породице “вајпер” који се производи и ремонтује у њиховом предузећу, а приказаће и тип мотора који би на тржишту требало да буде доступан сљедеће године.

Новитети ће бити презентовани на овогодишњем Међународном сајму наоружања и војне опреме “Партнер 2021” који ће бити одржан од 11. до 14. октобра на Београдском сајму, а на којем се очекују посјете бројних високих делегација из цијелог свијета, као и представника НАТО-а, Европске одбрамбене агенције и других међународних војно-безбједносних организација.

Вршилац дужности директора за економске послове у Акционарском друштву за производњу и ремонт “Орао” у Бијељини Младен Лемез казао је да је овај сајам одлична прилика за представљање достигнућа компаније.

- Представићемо потпуно нови и другачији тип мотора у односу на актуелне и вјерујемо да ће ремонт и производња дијелова за њега обезбиједити дугорочну стабилност фирме - рекао је Лемез за “Глас Српске”.

Додао је да је овај сајам, који се одржава сваке непарне године, али и њему слични, одлична прилика за проналазак нових партнера и послова.

- Ове године, поред наших старих партнера, на сајму очекујемо и учешће компанија из Русије које су нама интересантне када је у питању добијање лиценце за ремонт хеликоптера и мотора РД-33 за коју су већ покренуте иницијативе - испричао је Лемез.

Покровитељ “Партнера 2021” је Министарство одбране Србије које је, како каже Лемез, један од њихових стратешких партнера.

- Годинама за Министарство одбране ремонтујемо моторе летјелица који се користе за обуку пилота - истакао је Лемез. 

Према његовим ријечима, компанија “Орао” је усмјерена ка освајању нових тржишта, али су, како каже, уговарања у области ратног ваздухопловства дуг и компликован процес.

- У току су преговори у неколико земаља на афричком континенту за добијање нових послова за које очекујемо да ће бити завршени сљедеће године - наговијестио је Лемез.

Иако је прошла година била изазовна, ово предузеће се изборило са посљедицама пандемије вируса корона те је лани пословало позитивно, са прометом од око 13 милиона КМ. Према ријечима Лемеза, све указује да ће за њихову фирму и крај ове године бити успјешан.

- Ова година је једна од најбољих година откако смо дошли у Бијељину. Сигурни смо да ћемо је завршити са добитком, нарочито због уговора који смо почетком године потписали са Министарством одбране Републике Србије - казао је Лемез додавши да су недавно потписали и уговор са Уједињеним Арапским Емиратима за ремонт два њихова мотора.

Нове прилике

Младен Лемез је говорећи о намјенским индустријама у Републици Српској казао да је мало оних које раде на том пољу те да има простора за још већи развој.

- “Орао” је једна од фирми које послују у тој области. Перспектива постоји, а битно је искористити нове прилике које нам се пружају. Настојимо да повећањем производње створимо могућност за запошљавање нових кадрова - казао је Лемез додавши да је у “Орлу” тренутно запослено око 345 радника те да се нада да ће тај број ускоро бити већи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана