Новине у девизном полсовању у складу са обавезама ССП-а

Aгенције
Новине у девизном полсовању у складу са обавезама ССП-а

Бањалука - Нацрт закона о измјенама и допунама закона о девизном пословању Републике Српске као новину уводи плаћање, наплаћивање и пренос по текућим пословима између резидента и нерезидента пребијањем дуговања и потраживања, уступањем потраживања, преузимањем дуга или другим облицима плаћања који се могу вршити на основу закљученог уговора.

Овај начин плаћања није дозвољен у условима блокаде рачуна резидента по основу налога за принудну наплату, наводи се у образложењу овог акта.

Нацрт овог закона утврдила је Влада Српске на сједници од 26. септембра, а разлози за његовим доношењем садржани су у потреби даље либерализације текућих и капиталних трансакција са иностранством у складу са преузетим обавезама утврђеним Сроразумом о стабилизацији и придруживању /ССП/.

У циљу смањења административних процедура прописано је да се увоз и извоз робе или услуга који нису наплаћени, односно плаћени у року дужем од годину дана од дана увоза или извоза, као роба и услуга унапријед наплаћена, а није извезена, сматрају се кредитним пословима са иностранством.

Уређени су плаћање и пренос средстава ради стицања својине над некретнинама резидента у иностранству и нерезидента у Српској, тако да се плаћање врши слободно ако је уговор о стицању својине закључен у складу са прописима којима се уређују својинско-правни односи и ако је резидент подмирио пореске и друге обавезе.

Као новина уводи се и обавеза резидента да средства са девизног рачуна у иностранству унесе у Српску у року од 30 дана од дана престанка однова за који је девизни рачун отворен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана