Новиа тржишта шанса за опоравак

Глас Српске
Новиа тржишта шанса за опоравак

БAЊAЛУКA - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић рекла је да би грађевинска предузећа из Српске шансу за опоравак из кризе требало да траже у стварању конзорцијума који ће моћи одговорити строгим захтјевима страних инвеститора, те изласку на нова тржишта у којима је инвестициона изградња у експанзији, пренијеле су агенције.

Голићева је нагласила да је Министарство свјесно кризе у којој се ова привредна грана нашла, те да је лично, иако Министарство нема директну надлежност за стварање пословног амбијента за наступ грађевинских фирми у иностранству, предложила аустријском амбасадору у БиХ да покуша обезбиједити деташмане за грађевинце из РС у Aустрији.
- Дошло је до знатног пада ангажованих грађевинских фирми из РС у иностранству, што је у највећој мјери проузроковано ратом у Либији у којој су грађевинске фирме из БиХ традиционално имале уговорене послове - рекла је Голићева.
Према њеним ријечима, неопходно је да се активности преусмјере на тржишта других земаља у којима је инвестициона изградња у експанзији, како што су државе настале распадом бившег СССР-а и друге земље.
- Сигурно је да неће бити лако изборити се за пробој на нова тржишта, а грађевинске фирме из РС које имају амбиције и потребе за наступање на ино-тржишту морају пратити међународне тендере, како би могле дати своје понуде и покушати добити посао - рекла је Голићева.

Баријере

Голићева је нагласила да се доста урадило на уклањању административних баријера, што повољно утиче на стране инвестиције.

- Настојимо да у наше законодавство уведемо европске стандарде у области грађевинарства и грађевинских производа, што ће помоћи домаћим произвођачима грађевинских материјала да своје производе пласирају на инострана тржишта, али и да се уреди тржиште овим производима у земљи - истакла је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана