“Нови Житопромет” увелико модернизује погоне за прераду житарица: Пшеница у млинове стиже у јуну

Милијана Латиновић
“Нови Житопромет” увелико модернизује погоне за прераду житарица: Пшеница у млинове стиже у јуну

БИЈЕЉИНА - Предузеће “Нови Житопромет” увелико модернизује погоне за прераду житарица, а први вагони пшенице требало би већ у јуну да се нађу у млиновима семберског гиганта, захваљујући којем ће многи ратари у овом крају продужити бразду под хљебним житом.

Ова фирма, која је раније носила назив “Житопромет”, а чији је стопроцентни власник фочанска компанија “Павгорд”, дигла се из пепела и уз велики труд и залагање власника и радника упалила је машине почетком марта.

Шеф производње у “Новом Житопромету” Душан Томић истакао је за “Глас Српске” да је поента цијеле приче што је стечај у некадашњем предузећу покренут на вријеме, јер да је дошло до распарчавања имовине, наглашава, и “Житопромет” би отишао у старо жељезо.

- Срећни смо и захвални новом власнику, који свакодневно улаже огроман новац како би зановио машине, модернизовао производњу и обезбиједио што боље и квалитетније услове за рад - рекао је Томић.

Истакао је да ће прераду пшенице почети већ у јуну, а уколико и прије заврше све радове у предузећу, млинове би могли покренути и мјесец дана раније.

Томић подсјећа да је капацитет фирме и раније био 250.000 тона пшенице или 2.500 вагона, те да се нада да ће већ у овој години успјети да приме и прераде толико.

- Многи пољопривредници су у Семберији престали сијати пшеницу када су настали проблеми у “Житопромету” и само чекају да поново кренемо пуном паром како би се и они вратили производњи хљебног жита. Они који су наставили да сију пшеницу најављују да ће продужити бразду, јер “Нови Житопромет” је гарант опстанка и нас и наше дјеце у Семберији - поручио је Томић, подсјетивши да су посљедњи пријем жита имали 2018. године, када је у силосе предузећа стигло 120.000 тона пшенице.

Компанија “Павгорд” је 18. јануара ове године купила непокретну имовину “Житопромета” по цијени од 3,1 милион марака и тако постала стопроцентни власник предузећа. Ова фочанска компанија купила је раније и покретну имовину млинско-прерађивачког гиганта, те уплатила 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

Проблеми у “Житопромету” јавили су се 2018. године. Силоси су тада били пуни пшенице, али су погони стајали и скупљали прашину јер ратарима није био плаћен род.

Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. До отварања стечаја у децембру 2019. године “Житопромет” је запошљавао 113 радника.

Радници

Душан Томић је рекао да је у “Нови Житопромет” са бироа враћено двадесетак некадашњих радника “Житопромета”.

- План инвеститора је да у наредном периоду запосли још радника, а предност ће свакако имати наше колеге са бироа - казао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана