“Нови Житопромет” из Бијељине покренуо и пекарску производњу: Хљеб враћа стару славу предузећу

Милијана Латиновић
“Нови Житопромет” из Бијељине покренуо и пекарску производњу: Хљеб враћа стару славу предузећу

БИЈЕЉИНА - Из пекаре бијељинског предузећа “Нови Житопромет” свакодневно излази више од 1.000 хљебова који стижу на трпезе широм Семберије, а проширење посла омогућило је и запошљавање још 15 нових радника.

Истакао је то за “Глас Српске” шеф производње у том предузећу Душан Томић подсјетивши да су млинове покренули 15. јула и тако започели производњу брашна од пшенице пожњевене са семберских поља.

На тај начин, додаје Томић, обезбиједили су властиту сировину за пекарску производњу.

- Започели смо производњу хљеба 1. септембра и из наше пекаре свакодневно излази нешто више од 1.000 хљебова које испоручујемо широм Семберије. Правимо наш добро познати хљеб од 600 грама, врхунског квалитета који кошта 1,20 КМ. Осим тога, имамо и полубијели хљеб који кошта 1,10 марака и добро познати сомун од 800 грама чија је цијена 1,40 КМ - нагласио је Томић додавши да хљебове праве у такозваној тунелској пећи, коју у БиХ имају свега три фирме.

Томић каже да у складу с наруџбама повећавају производњу, те да су повратне информације од купаца и више него одличне.

- Прилагођавамо се тржишту. У складу са проширењем производње, отворена су и нова радна мјеста, тако да нас је сада око 60 запослених у предузећу - нагласио је Томић додавши да раде у двије смјене, те да се све обавезе према запосленима измирују на вријеме.

Фирма је раније носила назив “Житопромет”, а захваљујући правовремено отвореном стечају сачувана је имовина. Фочанска компанија “Павгорд” је 18. јануара ове године купила непокретну имовину “Житопромета” по цијени од 3,1 милион марака и тако постала стопроцентни власник предузећа. Раније су купили и покретну имовину млинско-прерађивачког гиганта, те уплатили 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

Проблеми у некадашњем семберском млинско-прерађивачком гиганту јавили су се 2018. године. Силоси су тада били пуни пшенице, али су погони стајали и скупљали прашину јер ратарима није био плаћен род. Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. До отварања стечаја у децембру 2019. године “Житопромет” је запошљавао 113 радника.

Врсте брашна

Душан Томић је рекао да у “Новом Житопромету” производе брашно тип 400, тип 500 и тип 850, те пшеничне мекиње.

- Брашно продајемо и у другим дијеловима БиХ, не само у Семберији, а разматрамо понуду и за пласман у иностранство - рекао је Томић и нагласио да имају склопљене уговоре са око 60 пекарских кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана