Нови Зеланд изаје новчић са ликовима Хобита

Танјуг
Нови Зеланд изаје новчић са ликовима Хобита

Велингтон - Нови Зеланд ће пустити у промет комеморативне Хобит новчиће вриједне хиљаде долара уочи премијере најновијег филма Питера Џексона.

Новчићи са ликовима Билба Багинса и Гандалфа биће легална монета у земљи, саопштила је Пошта Новог Зеланда иако ће њихова вриједност бити само дио онога што ће колекционари плаћати, преноси АФП.

Најскупљи новчић направљен од једне унце (28,3 грама) чистог злата коштаће колекционаре 3.695 новозеландских долара (3.020 долара) али ће на Новом Зеланду имати вриједност 10 долара.

Новчићи ће се у продаји наћи од 1. новембра и Пошта Новог Зеланда очекује велико интересовање уочи премијере првог дјела "Хобита" 28. новембра.

Џексон, који је режирао и Оскаром награђену трилогију "Господар прстенова" - рађену према романима Џ.Р.Р. Толкина, саопштио је почетком године да ће умјесто два, снимити три филма "Хобит".

Током снимања "Господара прстенова" Нови Зеланд је уживао у огромном туристичком буму и са новом трилогијом се надају да ће се то поновити. Због тога је у земљи покренута и кампања у којој се Нови Зеланд рекламира као "100 посто Средња земља".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана