Нови Закон о фискализацији стаје у крај злоупотребама: Инспектори контролишу рачуне и из канцеларије

Маријана Миљић Бјеловук
Нови Закон о фискализацији стаје у крај злоупотребама: Инспектори контролишу рачуне и из канцеларије

БАЊАЛУКА - Новим Законом о фискализацији Српска ће добити далеко напреднији модел којим ће бити уређена ова област, а на основу чије примјене ће у заборав отићи и многе злоупотребе којима су се обвезници служили.

Закон о фискализацији објављен је у “Службеном гласнику РС” крајем фебруара, а ступио је на снагу 3. марта 2022. године.

- Примјена закона предвиђена је у роковима на основу правилника о динамици фискализације чија припрема је у току. До тада су обвезници дужни да региструју промет како су то и до сада радили - рекла је “Гласу Српске” помоћница министра финансија за фискални систем Слободанка Поповић.

Да би овај закон заживио потребно је донијети шест подзаконских аката и правилника, тако да ће комплетан систем бити успостављан по фазама.

- Новим законом о фискализацији створен је основ за увођење технички далеко напреднијег модела фискализације. Стари систем је застарио и стварао могућност заобилажења строгих правила евидентирања промета - навела је Поповићева.

На основу постојећег система дневно издати рачуни смјештају се у меморију фискалног уређаја, одакле се креирају дневни извјештаји који се даље шаљу Пореској управи.

- У новом систему то неће зависити од људског фактора, а информација о промету биће детаљнија, укључујући и артикле на рачуну који ће бити видљиви, што сада није случај. Инспектор је до сада морао бити присутан код фискализације сваке касе, што сада неће бити потребно, јер је све аутоматизовано. Такође, потрошачи скенирањем ЉР кода могу видјети да ли је промет регистрован - казала је Поповићева. 

Нови систем доноси и могућност контрола из канцеларије.

- До сада су инспектори морали бити на терену и ако не нађу рачун издају прекршајни налог или новчану казну. Та контрола и даље остаје, јер обвезник увијек може да не изда рачун, али у новом систему инспектору ће то бити сигнал да реагује. Подаци које ћемо имати омогућиће и свеобухватније и квалитетније анализе, а све то води ка неупоредиво бољој процјени ризика на основу које се контрола и усмјерава - каже Поповићева.

Обвезници фискализације до сада су набављали фискалне касе, али убудуће неће бити тако.

- Влада РС је исказала спремност да преузме све трошкове. Укупна издвајања за набавку система за управљање фискализацијом и иницијалне фискализације процијењена су на 50 милиона КМ - навела је Поповићева.

Циљ промјене новог модела фискализације јесте смањење маргина сиве економије, а један од најефикаснијих алата за постизање овог циља јесте неспорно фискализација.

Министарство финансија РС ове године базираће се на израду подзаконских аката који ће детаљније разрадити ову област, а Поповићева очекује да би почетак примјене нове фискализације могао бити крајем ове или почетком 2023. године.

Расправе

Министарство финансија РС организовало је и јавну расправу о новом Закону о фискализацији.

- Већина обвезника је признала да једва чека да пређе на једноставнији модел фискализације - рекла је Слободанка Поповић и додала да ће Влада Српске уредбом дефинисати ко ће бити изузет од обавезне фискализације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана