Нови удар на џеп грађана БиХ

Марина Чигоја
Нови удар на џеп грађана БиХ

БAЊA ЛУКA - Повећање акциза на гориво представљаће нови удар на џеп грађана и биће повод многима да то искористе као основ за за неконтролисано повећање цијена, став је економиста и грађана БиХ.


Приједлогом закона о акцизама у БиХ, предвиђа се повећавање акциза на увоз кафе за 50 фенинга по килограму, као и акциза на цигарете у износу од 15 фенинга по кутији. Овим законским приједлогом уводи се и посебна акциза од десет фенинга по литру горива за изградњу аутопутева.

Будући да је важећим Законом о акцизама путарина утврђена у износу од 15 фенига по литру горива, укупно оптерећење по основу путарина износило би 25 фенинга по литру горива.
У Савјету министара истичу да је висина овог оптерећења у поређењу са земљама у окружењу, у БиХ и даље нижа.  
Према ријечима економиста, увозне дажбине у БиХ прије овог повећања биле су ниже за око 15 одсто у односу на окружење, али и просјечна плата у БиХ знатно је мања него у сусједним земљама. Просјечна плата у Српској у фебруару ове године износила је 813 конвертибилних марака, док је просјечна нето плата у ФБиХ у фебруару била 785 марака. С друге стране, просјечна нето зарада у Србији у фебруару износила је 328 евра, док је просјечна нето зарада у фебруару у Хрватској износила 693 евра. У Словенији су плате веће чак три пута него у БиХ.

Извршни директор Удружења економиста СЊОТ Саша Грабовац, сматра да ће овај закон у сваком случају представљати удар на џеп грађана, посебно дио који се односи на гориво.

Секретар Покрета потрошача Драгован Петровић рекао је да се послије усвајања закона о акцизама сигурно очекују нова поскупљења.

- У буџетима, поготово ФБиХ, недостају одређена средства али свакако да је ово још један намет на џепове грађана - истакао је Петровић.

Предсједник Удружења власника бензинских пумпи Војин Митровић рекао је да ће гориво послије ступања на снагу овог закона поскупјети за 11,7 фенинга.

- Тих десет фенинга биће увећано за износ ПДВ-а јер се он урачунава и на акцизу - рекао је Митровић.

Повећање прихода

Према оријентационим процјенама очекује се годишње повећање прихода од акциза за око 170 милиона марака  и повећање од око 120 милиона марака од додатних прихода по основу путарина. Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је прошле седмице захтјев Савјета министара да се Приједлог закона о акцизама у БиХ разматра по скраћеном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана