Нови трговински спор Вашингтона и Пекинга

Aгенције
Нови трговински спор Вашингтона и Пекинга

Вашингтон - Предсједник СAД Барак Обама уложиће нову жалбу у Свјетској трговинској организацији (СТО) против Кине због њених наводно илегалних субвенција за извоз аутомобила и резервних дијелова, јавиле су агенције.

Званичник Бијеле куће изјавио је да Кина овим потезима приморава америчке компаније да селе производњу у иностранство.

- Кључни принцип о коме је ријеч је да Кина мора да игра по правилима система глобалне трговине - рекао је овај званичник.
Обама ће објавити акцију против Кине у оквиру СТО током посјете америчкој држави Охајо, у којој више од 50.000 људи ради у аутомобилској индустрији.

Охајо је једна од кључних држава за побједу на предстојећим предсједничким изборима, пошто тријумф у овој држави обично представља увод у укупну побједу на изборима.

СAД и Кина већ воде неколико трговинских спорова у оквиру СТО, укључујући извоз кинеских соларних плоча и ријетких руда.
Обамина администрација тврди да су "илегалне субвенције" достигле вриједност од милијарду долара у периоду од 2009. до 2011. године.

Aмерички предсједник вјерује да оваква кинеска политика охрабрује америчке компаније да селе производњу аутомобила и резервних дијелова у Кину, послије чага се ови производи увозе у СAД и друге земље.

Кина је обећала да ће укинути субвенције за извоз када је примљена у чланство СТО 2001. године.

Обамин противкандидат, републиканац Мит Ромни, оптужио је прошле седмице предсједника СAД да је превише благ према Кини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана