Нови текстилни погони на јесен

Јелена Бјелица
Нови текстилни погони на јесен

Бањалука - Текстилни погони у Требињу, Љубињу, Невесињу и Берковићима у којима би посао требало да добије више од 2.000 радника требало би да буду отворени у октобру, рекао је директор Привредног друштва "Никола Тесла" Драган Вучетић.

- У току су грађевински радови и од њиховог завршетка зависи када ће погони почети са радом - истакао је Вучетић.

Око 4.500 становника општина Фоча, Рогатица, Ново Горажде, Рудо, Калиновик, Чајниче и Вишеград пријавило се до сада за рад у текстилној индустрији.

Јавно предузеће "Никола Тесла", које спроводи стратешки програм развоја текстилне индустрије у Српској, позвало је заинтересоване да се пријаве код локалних комисија.

Позив је расписан да би се утврдило да ли постоје предуслови за реализацију другог кластера текстилне индустрије од 3.000 радника у овим општинама.

Први производни погони отворени су 16. маја у Билећи, а посао је добило 200 радника прве смјене. Ускоро треба да почне да ради и 200 радника у другој смјени.

Фабрику текстила отворили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер РС Жељка Цвијановић и њемачки партнери уз присуство владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија, министара у Влади РС и бројних гостију .

Предузеће "Никола Тесла" купило је почетком јануара стару зграду текстилног предузећа "Новотекс" Требиње у стечају за 400.000 марака, затим дио бившег производног погона "Билећанка", као и зграду текстилног предузећа "Љубињка-експорт" из Љубиња са опремом по цијени од 245.000 КМ.

Радна мјеста

У овој години за развој текстилне индустрије на подручју Херцеговине Влада и Привредно друштво планирали су улагање од 20.690.000 марака и запошљавање 2.500 радника.

Овим пројектом у Требињу би требало да буде запослено до 800 радника, "Љубињки" из Љубиња 350, у невесињском "Фусолу" 400 радника и 150 у Берковићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана