Нови талас штрајкова захватио Грчку

Агенције
Нови талас штрајкова захватио Грчку

Aтина - Грчку је захватио нови талас штрајкова, у вријеме када владајућа коалиција покушава да доврши рад на додатном пакету мјера штедње за сљедеће двије године, без којих ће земља остати без кључних страних зајмова.

Љекари државних болница, наставници и запослени у локалним администрацијама обуставили су рад у знак протеста због планираног смањења плата и осталих буyетских резова у вриједности од 11,5 милијарди евра.

Неколико стотина радника локалних администрација ударало је у бубњеве и носило транспаренте са поруком “Не финансијском колапсу локалних управа” и “Нећемо да плаћамо за кризу, ми је нисмо створили” испред зграде Министарства финансија у центру Aтине, пренијеле су агенције.

Међу њима је било неколико градоначелника, укључујући првог човјека Aтине Јоргоса Каминиса.

Презадужена Грчка зависи од маја 2010. године од кредита који је добила од Европске централне банке, ЕУ и Међународног монетарног фонда, али заузврат мора да спроведе оштре мјере штедње.

Поред свих досадашњих “резова”, влада у Aтини мора да осмисли како да уштеди додатних 11,5 милијарди евра, што захтијевају страни кредитори.

Конзервативни премијер Aнтонис Самарас води битку на два фронта, пошто мора да добије подршку за мјере штедње од својих коалиционих партнера, али и “зелено свјетло” од међународних кредитора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана