Нови Сад: Отворен 80. Међународни пољопривредни сајам

Агенције
Нови Сад: Отворен 80. Међународни пољопривредни сајам

Нови Сад - Предсједник Владе Србије Ивица Дачић отворио је данас 80. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, на којем учествује више од 1.500 излагача из 50 земаља свијета, преносе агенције.

Отварајући сајам, Дачић је рекао да Влада Србије ради на стратегији развоја пољопривреде од 2014. до 2024 године.

- Морамо да учинимо да пољопривреду Србије дигнемо на ноге, јер за то има све пољопривредне услове... Несхватљиво је да Израел из пустиње прави чуда у пољопривреди, а да Србија увози цвијеће или воће из Латинске Америке, мада је Богом дана да га производи - истакао је Дачић.

Он је поручио да се никада не смије заборавити да су пољопривреда и српски сељак увијек спашавали Србију када јој је било најтеже.

Дачић је рекао да је Србија, због пољопривредних предиспозиција, башта Европе, али да је далеко од тога да буде свјетски пољопривредни гигант.

На церемонији отварања сајма говорили су и генерални директор Новосадског сајма Дрган Лукач, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министри пољопривреде Србије Горан Кнежевић и Хрватске Тихомир Јаковина, те министар регионалног развоја и локалне самоуправе Србије Верица Калановић.

Земља-партнер овогодишњег сајма је Хрватска.

Међународни пољоприведни сајам у Новом Саду траје до петка, 24. маја.

Привредна комора Републике Српске, у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ, организује наступ привредника из БиХ на Сајму пољопривреде у Новом Саду.

- На заједничком штанду од 60 метара квадратних, девет компанија из Републике Српске представиће се са узорцима, док ће више од 20 привредних друштава бити представљено каталошки - најављено је из Привредне коморе Републике Српске.

Путем узорака биће представљене компаније “Беладона” Велико Блашко-Лакташи, “Љекобиље” Требиње, “Адриа ММ” доо Бањалука, “Еко-Бел” доо Трн-Лакташи, “Витаминка” ад Бањалука, “Влачић” Требиње, “Витинка” ад Козлук, “БМБ Делта” Јабланица-Градишка и “Приједорчанка” ад Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана