Нови рок за девизне штедише

Марина Чигоја
Нови рок за девизне штедише

БAЊA ЛУКA - Нови рок за верификацију старе девизне штедње биће отворен од првог априла до краја године, рекла је јуче у Бањој Луци на конференцији за новинаре помоћник министра финансија Републике Српске Драгана Aлексић.

На тај начин штедише које до сада нису оствариле право на измирење дуга по основу старе девизне штедње ово право моћи ће да остваре.

- Влада РС ће на наредној сједници усвојити Уредбу о допуни Уредбе о поступку верификације потраживања и готовинских исплата по основу рачуна од старе девизне штедње у РС, којом ће се отворити нови рок за верификацију штедних улога. За ту верификацију важиће исти принципи као и за претходну, а то значи да ће 2.000 марака штедишама бити исплаћено у готовини, док ће разлика бити емитована у обвезницама - истакла је Aлексићева. Она је рекла да ће сви верификовани у овом року имати исте услове као и штедише које су се верификовале у првом року и већ примају уплате.

Aлексићева је напоменула да је јуче почела друга од десет полугодишњих исплата по основу обавеза од старе девизне штедње у износу од 23,3 милиона марака.

- Од тога се 21 милион марака односи на главницу, а разлика на камату по обвезницама. Исплата је упућена на 30 банака на територији БиХ, за 15.029 штедиша. Од тог броја 25 особа нема отворене текуће рачуне и њима стицајем околности можда неће бити данас уплаћен новац, али позивамо их да се обрате Централном регистру хартија од вриједности, да би се тај проблем благовремено ријешио - рекла је Aлексићева.

Она је додала да је, укључујући износ који је исплаћен 28. августа прошле године на овај начин старим девизним штедишама исплаћено 20 одсто укупног износа њихове штедње и припадајући дио камате од 2,5 одсто.

Наредна исплата по овом основу биће 28. августа ове године.

С обзиром на то да је Уставни суд РС донио одлуку о неуставности Закона о измирењу унутрашњег дуга, Aлексићева је рекла да ће Министарство финансија, као предлагач закона, испоштовати одлуку Уставног суда.

- То ће значити измјене и допуне овог закона и тај закон у марту или априлу треба да буде усвојен. Наравно, водићемо рачуна о томе да сви они који су претходно измирени кроз обвезнице не буду оштећени - рекла је Aлексићева.

Тужба

Коментаришући тужбу коју је 10.300 старих девизних штедиша поднијело суду у Стразбуру против БиХ, Aлексићева је рекла да очекује позитиван исход.

- Сматрам да су сви аргументи на нашој страни и да у том смислу можемо очекивати позитиван исход, али свакако остаје да суд каже коначну ријеч. Та пресуда би значила да треба поштовати закон БиХ о измирењу обавеза по основу старе девизне штедње, а то значи концепт верификације - нагласила је Aлексићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана