“Нови пут свиле” шанса и за “Жељезнице Републике Српске”

Јана Кезић
“Нови пут свиле” шанса и за “Жељезнице Републике Српске”

БАЊАЛУКА - Тузла ће постати први град у БиХ који ће имати директну жељезничку конекцију на “Новом путу свиле”, што је својеврсна шанса и за “Жељезнице РС” којима укључивање у велике пројекте отвара пут за додатне приходе.

Наиме, кинеска компанија “Коско шипинг”, која већ неколико година послује у БиХ, најавила је да отвара брзи сервис “Land Sea Express” у Тузли који обухвата редован поморски транспорт робе до улазне Луке Ријека и интермодалну конекцију путем жељезничког саобраћаја до финалне дестинације, односно Тузле.

Директорица представништва “Коско шипинга” за БиХ Мелиха Мујезиновић каже да је ова историјска интермодална конекција пионирски подухват, те да је реализација пројекта добила подршку “Жељезница Републике Српске” и “Жељезница ФБиХ”.

Вршилац дужности генералног директора “Жељезница РС” Жељко Радић рекао је за “Глас Српске” да би ЖРС могао “упловити” у “Нови пут свиле” кроз четири правца.

- Могли бисмо да остваримо везу Београд - Зворник - Босанска Пољана - Тузла и то је веза паралелни коридор девет. Друга варијанта је да се преко Тузле, до Босанске Пољане иде до Брчког и то је веза коридор десет, те би се онда повезивањем луке на Јадранском мору, у Ријеци или Задру, остварила веза за други алтернативни правац - рекао је Радић.

Додао је да би трећи алтернативни правац био Тузла - Добој - Бањалука - Приједор - Нови Град и поново до јадранских лука, док би четврти правац био од Тузле до Добоја, према Сарајеву и Луци Плоче.

Интермодални транспорт, објашњава, подразумијева добру координацију са превозом контејнера на бродовима и њиховим везама са жељезничким чвориштима, односно терминалима.

- Ми смо услужна дјелатност и наш основни циљ је да пружимо квалитетну услугу. Развој интермодалног транспорта и контејнерских терминала омогућиће развој жељезничког сектора. Сваки нови вид превоза је значајан за “Жељезнице”, јер ће омогућити повећање прихода - казао је Радић.

Навео је да искуства развијених земљама у свијету показују да интермодални транспорт има огроман потенцијал.

- Ми ћемо настојати да га искористимо. Ако желимо да имамо превоз значајних количина у релативно кратком периоду, мислим да, објективно, друмски транспорт не може да буде конкуренција жељезничком - рекао је Радић.

Подршка

 Жељко Радић је рекао да је жељезнички сектор у Српској и ФБиХ до сада углавном превозио терете попут руде и угља.

- “Жељезнице РС” ће за све видове превоза настојати да својом инфраструктуром и вучним капацитетима дају подршку свим комитентима - рекао је Радић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана