Нови потреси на свјетском финансијском тржишту

Глас
Нови потреси на свјетском финансијском тржишту

ХОНГКОНГ - Aкције на азијским берзама пале су јуче за преко седам процената, пошто нови докази о успоравању америчке економије наводе улагаче да окрену леђа берзама и да се припреме за потенцијално дубоку и дугу свјетску рецесију, јавила је Бета.

Водећа европска тржишта акција јуче су била у просјеку у минусу од четири одсто, пратећи оштар пад у Aзији и СAД.

Пошто су се неколико дана поигравали са куповањем јефтиних акција у очекивању зараде када се берзе опораве, улагачи су поклекли пред страхом од дугорочних посљедица наглог кочења привреда у развијеним земљама које не престаје.

Одушевљење због промјене на политичком кормилу СAД послије избора Барака Обаме загушено је вијестима о погоршању тржишних и економских услова.

Aналитичари кажу да су се по окончању америчких избора погледи улагача усмјерили на економију уз осјећај да ништа брзо не може да се уради у заустављању економског обрушавања.

Индекс MSCI азијскопацифичких акција, сем Јапана, пао је јуче за 7,2 одсто, пошто је у  сриједу досегао највећу вриједност у протекле три седмице. Индекс је изгубио 53,7 процента ове године и превазишао је пад од 40,8 одсто индекса просјечне вриједности свих свјетских акција.

Више од пет одсто потонули су у сриједу водећи индекси на Волстриту јер је нови талас лоших привредних података подсјетио улагаче колики проблеми стоје пред будућом америчком владом Обаме. Доњ Јонес индекс потонуо је 5,05 одсто, док је S&P индекс изгубио 5,27 одсто.

Након рекордног скока на сам дан избора од три одсто, цијене дионица потонуле су више од пет одсто, што је њихов највећи пад икада забиљежен дан након предсједничких избора.

Посљедње лоше вијести говоре о великом погоршању на тржишту рада у приватном сектору СAД и смањењу обима пословања услужних дјелатности.

Нафта

Цијена нафте наставила је пад. Јуче је нафта била јефтинија за један проценат него у уторак, са цијеном од 64,53 долара за
барел.

Цијене нафте пале су за седам одсто послије извјештаја владе СAД да расту залихе бензина, што указује на то да се потражња у земљи која је највећи потрошач на свијету додатно смањила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана