Нови модели Крајслера за спас компаније

Глас Српске
Нови модели Крајслера за спас компаније

ДЕТРОИТ - Новооснована америчка групација "Крајслер", којом управља италијански "Фијат", посљедње седмице септембра окупиће у сједишту компаније у Обурн Хилсу, у Мичигену, директоре свих фабрика да би им представила планове израде нових модела аутомобила, јавила је агенција Блумберг, преноси Танјуг.

Серђо Маркијоне, изврши директор "Крајслера" и "Фијата", тада би требало да представи шему будућих "Крајслерових" робних марки. Маркијоне ће истовремено представити и план интеграције ове двије аутокомпаније.

"Крајслеров" опстанак зависи прије свега од тога да ли ће Маркијоне успјети да привуче купце за нова возила и тако спаси компанију која је у априлу ове године затражила судску заштиту од банкрота.

Прво возило италијанске компаније који ће се продавати у СAД, мали "фијат 500", биће највјероватније израђиван у "Крајслеровој" фабрици Толука у Мексику, захваљујући споразуму о слободној трговини те земље са државама Јужне Aмерике. Маркијоне је раније најавио да ће се "фијат 500" наћи у продаји на тржишту СAД идуће године и да ће имати четири верзије. Он је такође обећао да ће презадужена фирма поново почети да послује са профитом.   

Најавио је и да планира да уведе у производњу компактне  моделе средње величине "седан" аутомобила, који би се развијали у СAД и продавали у цијелом свијету. Та возила би попунила мањак у "Фијатовој" линији производње.

Продаја старих "Крајслерових" модела до јула ове године смањена је за 42 одсто у СAД, док је пад продаје читаве индустрије у свијету износио 32 процента.

Aналитичари оцјењују да ова америчка групација мора да се ослања на израду мањих возила, те да је управо то од одлучујуће важности за "Крајслер".

Банкрот

"Крајслер" је из судске заштите од банкрота изашао 10. јуна, захваљујући кредиту америчке и канадске владе од 6,6 милијарди долара. "Фијат" је стекао 20 одсто удјела у "Крајслеру" у замјену за обезбјеђивање дизајна и технологије мањих возила, мотора и мјењача. Посљедњи пут "Крајслер" је пословао са профитом у 2005. години, када је био удружен са њемачким "Дајмлером", да би у 2008. години нагомилао губитак од 16 милијарди долара.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана