Нови модели фијата тржишно изненађење

Глас Српске
Нови модели фијата тржишно изненађење

КРAГУЈЕВAЦ - Два потпуно нова модела аутомобила које ће "Фијат" производити у погонима крагујевачке "Заставе", представљају "тржишно изненађење", од којег зависи успјех производње крагујевачке "Заставе".

Рекао је ово јуче послије обиласка модернизованих погона "Заставе" предсједник Србије Борис Тадић, пренијеле су агенције. Он је казао да је у Торину видио два потпуно нова модела аутомобила које ће "Фијат" производити у погонима крагујевачке "Заставе", а који ће бити "тржишно изненађење".

Тадић није желио да открива о каквим је моделима ријеч, јер се, каже, тако договорио са предсједником Групе "Фијат" Серђом Маркионеом.

Он је казао да улагање "Фијата" у српску аутомобилску индустрију, од 200 милиона евра, које ће омогућити отварање десетине хиљада нових радних мјеста у Србији, требало би да буде окосница српске индустрије не само у Крагујевцу већ и широм Србије.

- Имајући у виду нове моделе који су предвиђени и које сам видио у "Фијату" мислим да ће то бити један изузетан технолошки искорак веома важан за укупну економију и индустрију наше земље - рекао је Тадић.

Потпредсједник Владе Србије министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић је потврдио јуче у Крагујевцу да ће сутра у Београду бити потписан анекс уговора са "Фијатом", те да ће производња једног од нових модела "Фијата" у Крагујевцу започети на јесен 2011. године.

- План нам је да се у "Застави"достигне пуни капацитет од 200.000 аутомобила годишње, што значи и вриједност извоза од две милијарде евра годишње - рекао је Динкић.

Он је подсјетио да је анексом уговора предвиђено да италијански произвођач аутомобила до краја године преузме крагујевачку "Заставу". То практично значи да ће до краја године "Фијат" држави Србији уплатити 100 од 200 милиона евра оснивачког капитала, који је предвиђен стратешким споразумом потписаним октобра прошле године - рекао је Динкић.

Партнери

Млађан Динкић је поручио да су крагујевачка "Застава" и земунски "Икарбус" примјери да су у аутомобилској индустрији преокрети могући.

- Резултат свих наших напора су то да у два до три дана потписујемо два важна уговора са италијанским фабрикама "Фијат" и "Бреда" - рекао је Динкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана